Regering Premium Corner

Hoe Kaag haar huid duur verkocht en Rutte zonder rem fietst

05 januari 2022Leestijd: 8 minuten

D66 sleept de beste posities eruit. De VVD werpt een nieuwe garde in de strijd. In het CDA smeult ongenoegen. Waakhonden, budgetten en ministers. Eric Vrijsen over de samenstelling en de start van Rutte IV.

D66-leider Sigrid Kaag heeft haar huid duur verkocht. Na een maandenlange impasse in de kabinetsformatie, bood ze op 30 september ineens een opening. Ze was toch bereid tot een coalitie zonder PvdA en GroenLinks, maar met de ChristenUnie. Het leek een nederlaag, maar als komende week de nieuwe ministersploeg wordt beëdigd, blijkt dat D66 er gunstig uitspringt.

Best geïnformeerde minister

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Ga maar na. Kaag wordt zelf minister van Financiën en daarmee de best geïnformeerde politicus van Den Haag. Weliswaar is VVD-premier Mark Rutte in de beeldvorming de baas en formeel ‘eerste onder zijns gelijken’, maar de minister van Financiën heeft op elk departement een inspecteur van Rijksfinanciën die alles in de gaten houdt. Bekokstooft een van de vakministers een plannetje, dan moet eerst met Kaag worden overlegd over de budgettaire toelaatbaarheid. Op die manier heeft ze alles in de smiezen.

Kaag bedient straks de geldkraan. Het kabinet reserveert enorme bedragen voor klimaat- en milieubeleid. Alleen al voor CO2– en stikstofmaatregelen is er een pot van 60 miljard euro. Verder zit ze aan de knoppen van het Nationaal Groeifonds van krap 4 miljard per jaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.