Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

VVD kan in niets meer ‘rechts’ worden genoemd

23 september 2021

De eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen illustreert een sluipende aardverschuiving in ’s lands partijpolitieke landschap. En wel specifiek het schuiven van de VVD, die definitief een centrumpartij is geworden en in niets meer ‘rechts’ kan worden genoemd, schrijft Carla Joosten.

Waarnemend VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans maakte een glanzende entree qua presentatie. Het zonnetje in huis. Altijd goed, zeker in een land waar de coronablues heerst en waar je met negativisme eerder scoort dan met een positieve toon.

Lees dit artikel van Eric Vrijsen: VVD in onderdanige rol tijdens Algemene Beschouwingen

Maar ze bleek ook een handelaar in politieke waar – koopjes voor 1 miljard euro – die de indruk wekte alle kanten op te kunnen. Links of rechts. Opeens werd helder dat de VVD van Hans Wiegel en Frits Bolkestein niet meer is. En dat komt uiteraard niet alleen door Sophie Hermans.

Partijleider Rutte ontpopte zich in elf jaar tot kameleon

Partijleider Mark Rutte opereert al elf jaar als premier van diverse coalities. Hij probeerde het eerst met het CDA en gedoger PVV, regeerde vervolgens succesvol met de linkse PvdA en daarna met het centrumrechtse CDA, het links-liberale D66 en de ChristenUnie.

Rutte als kameleon pur sang. En in het parlement evolueerde Klaas Dijkhoff na eerdere uithalen naar ‘klimaatdrammer’ Rob Jetten van D66 al in de richting van het sociaalliberalisme van datzelfde D66.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.