Premium Lock VVD debatteert in onderdanige rol tijdens Algemene Beschouwingen

22 september 2021Leestijd: 4 minuten
Jesse Klaver (GroenLinks) en Sophie Hermans (VVD) in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

Linkse partijen grijpen hun kans in het belangrijkste Kamerdebat van het jaar, de vergadermarathon over de begroting 2022. Sophie Hermans (VVD) moet namens VVD, D66 en CDA steun zoeken bij de oppositie en gaf al bij voorbaat toe, schrijft Eric Vrijsen.

De verhuurdersheffing voor woningcorporaties gaat op de helling. Hermans zei eerst dat de VVD ‘hier naar wil kijken’. GroenLinks en PvdA doken erop. Hermans beloofde ‘verlaging’ van de verhuurdersheffing. De SP vond dat niet genoeg en eiste afschaffing van de heffing. Ex-CDA’er Pieter Omtzigt betoogde dat Nederland het enige land in de wereld is met een speciale belasting voor sociale woningbouw.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Graag serieus beleid en geen geldsmijterijDebat over Algemene Politieke Beschouwingen

Hermans erkende het probleem: onder andere door de heffing hebben woningcorporaties onvoldoende kapitaal om nieuwe woningen te bouwen. Maar het schrappen van de heffing slaat een gat van bijna 2 miljard in de staatsinkomsten.

In het debat ging het over ‘het miljard van Hermans’. Dat geld is overgebleven, toen de demissionaire VVD-premier  Mark Rutte vastliep bij zijn pogingen de dividendbelasting af te schaffen. Daarvoor was uiteindelijk 2 miljard gereserveerd en toen Ruttes plan sneefde, bleef dat geld over.

Hermans wil ‘een hekje openen’ voor lastenverlichting bedrijven

Afgelopen zomer heeft het demissionaire kabinet de helft al uitgegeven, met name voor criminaliteitsbestrijding en beveiliging. Er is nog 1 miljard over en de VVD had bedongen dat het geld zou worden gebruikt voor lastenverlichting voor het bedrijfsleven. ‘Daar hebben wij een hekje omgezet,’ zei Hermans. ‘Wij zijn bereid dat hekje te openen,’ bood ze aan.

Jesse Klaver (GroenLinks): ‘Hekje openen? Het geld is niet van u. Het geld is niet van de VVD. Wat een arrogantie van de macht!’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw