Ruud Deijkers Premium Corner

Niet kamertekort, maar studentenoverschot is het probleem

10 september 2021Leestijd: 4 minuten

Internationale studenten hebben donderdag 9 september het Academiegebouw in Groningen bezet. Studenten hebben altijd iets te klagen, maar met deze actie waarmee de studenten voldoende huisvesting wilden afdwingen, hebben zij een punt. Laat de noodkreet van de studenten de definitieve aanzet geven om het onderliggende probleem aan te pakken: dat is niet dat er te weinig huizen zijn, schrijft Ruud Deijkers, maar te veel studenten.

Tijdens een college in 2000 werd aan een zaal vol eerstejaarsstudenten sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen gevraagd wie vond dat er sprake was van woningnood onder studenten. Nagenoeg iedereen stak zijn hand op.

Lees ook dit opiniestuk van Ruud Deijkers: Het onderwijs als grote gelijkmaker: doe niet zo eng

Toen de docent daarna vroeg wie zelf nog geen kamer had gevonden, gingen weifelend een of twee handjes de lucht in. Het was een goede les voor de sociologen in spe om het verschil te zien tussen de beleving en realiteit van een maatschappelijk probleem.

Noodopvang en tijdelijke huisvesting

Eenentwintig jaar geleden werd er dus ook gemopperd over woningnood in Groningen, maar viel die nood in werkelijkheid wel mee. Sindsdien zijn beleving en realiteit nader tot elkaar gekomen: steeds meer studenten kunnen geen kamer vinden en slapen op een bank in een studentenhuis. Dat geldt in het bijzonder voor studenten uit het buitenland.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.