Premium Lock Na Kaag ook Bijleveld weg, CU-ministers wankelen

17 september 2021Leestijd: 4 minuten
Sigrid Kaag treedt terug als minister van Buitenlandse Zaken, Ank Bijleveld (CDA) als minister van Defensie. Foto: ANP.

D66-minister Sigrid Kaag kwam ten val door de ChristenUnie, die nog een rekeningetje met haar had te vereffenen. De ministers van de partij willen nu gewoon hun zetel behouden, maar feitelijk keerde de ChristenUnie-fractie zich tegen het hele kabinet, analyseert Eric Vrijsen. Daardoor was ook het aftreden van minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) een kwestie van tijd. De volgende dominostenen: de CU-ministers.

De evacuatie van Afghaanse vluchtelingen was in de woorden van CDA-Kamerlid Derk Boswijk een ‘clusterfuck’, maar in het in zijn nadagen verkerende demissionaire kabinet-Rutte III is het ook een rommeltje. Coalitiefractie ChristenUnie stuurde donderdagavond D66-minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken de laan uit door in te stemmen met een snoeiharde PvdA-motie.

Ook Bijleveld stapte vrijdagmiddag op. In een verklaring zei ze eigenlijk te willen aanblijven ‘om de taak af te maken waar ik voor sta.’ Door de discussie over haar aanblijven, meende zij dat dat onmogelijk was geworden. Demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) neemt haar taken waar. D66’er Tom de Bruijn, nog maar net aangetreden als minister van Buitenlandse Handel, krijgt  tijdelijk de leiding over het departement van Buitenlandse Zaken, waar Kaag is vertrokken.

De Rutte-ploeg brokkelt af

Kunnen de bewindslieden van ChristenUnie nog wel blijven zitten in de afgebrokkelde ploeg Rutte III? De PvdA-motie was gericht tegen het hele kabinet. De ChristenUnie wil daaraan zelf geen consequenties verbinden, want het ging om ‘het handelen van het kabinet in dit dossier’. CU-minister Carola Schouten van Landbouw kan in die redenering dus voortploeteren met het stikstofdossier en CU-minister Arie Slob blijft actief op Onderwijs. CU-staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid voert op zijn departement nog altijd de taken uit van de om medische redenen afgehaakte VVD-minister Tamara van Ark.

De ChristenUnie zegt dat het ging om een motie van afkeuring en niet om een motie van wantrouwen. De SP had woensdagnacht een motie van wantrouwen ingediend. Die werd donderdag verworpen. Maar er is geen principieel en hooguit een gradueel verschil tussen een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw