Den Haag Premium Corner

Kaag afgetreden, formatie krijgt een zetje

16 september 2021Leestijd: 3 minuten

Door het plotselinge vertrek van Sigrid Kaag (D66) uit het demissionaire kabinet, komt de formatie van een minderheidskabinet in een stroomversnelling. Het alternatief zijn vervroegde verkiezingen en daar heeft D66 nu geen belang bij, analyseert Eric Vrijsen.

De D66 ministers in het demissionaire kabinet blijven zitten. Kaag blijft aan als D66-leider en fractievoorzitter.

Kaag trad af als minister van Buitenlandse Zaken, toen donderdagavond een motie van afkeuring tegen het kabinet werd aangenomen door de Tweede Kamer. De chaotische gang van zaken bij de evacuatie van lokaal ambassadepersoneel in Kaboel en de haperende evacuatie van Afghanen die door de Taliban werden bedreigd, werden vooral Kaag als eerste verantwoordelijke van het beleid zwaar aangerekend.

ChristenUnie blijft in demissionaire kabinet

De PvdA-motie kreeg steun van de hele oppositie en van regeringspartij ChristenUnie. De motie richtte zich ook op premier Rutte (VVD) en minister Ank Bijleveld (CDA) van Defensie, maar zij blijven zitten. Kaag trok de consequentie en vertrekt als minister.

Opvallend genoeg, blijven ook de ChristenUnie-minister Carola Schouten (Landbouw) en Arie Slob (Onderwijs) aan hun zetel kleven, ondanks het feit dat hun partij een motie van afkeuring tegen het kabinet steunt.

De PvdA-motie was gericht tegen Kaag in het bijzonder, maar feitelijk tegen het hele kabinet. Carola Schouten is behalve landbouwminister ook lid van de Kamerfractie van de ChristenUnie. Door voor de motie van afkeuring te stemmen, stemde zij feitelijk dus voor haar eigen aftreden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.