Premium Lock Weglopers Frans Timmermans en Corinne Ellemeet hebben ongelijk

06 juli 2021Leestijd: 5 minuten
Links: Corinne Ellemeet (GroenLinks) en rechts minister Sigrid Kaag (D66) tijdens debat over terughalen IS-vrouwen. Foto: ANP.

Politici die weglopen, het blijft een merkwaardig fenomeen. Weglopen betekent eigenlijk dat je geen argumenten meer hebt, schrijft Eric Vrijsen. En als je er een goedkope anti-PVV-stunt van maakt, zoals Corinne Ellemeet (GroenLinks), dan val je al helemaal door de mand.

Eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) liep vorige week verontwaardigd weg bij het feestelijke begin van het Sloveense voorzitterschap van de Europese Unie. De rechtse premier Janez Jansa had een foto laten zien van een paar rechters met socialistische europarlementariërs en zei toen iets lelijks over ‘deze communisten’. Dat was tegen het zere been van Timmermans. Voordat een groepsfoto kon worden gemaakt, maakte hij zich uit de voeten.

Hard op inhoud, zacht in stijl

Timmermans is van huis uit diplomaat en daarvoor was hij een niet onverdienstelijk wielrenner. Je zou denken: hij gaat eerst een gesprekje aan over Tadej Pogacar en Primoz Roglic om het Sloveense ijs te breken en vervolgens leest hij premier Jansa de les. Gebruik geen doldrieste complottheorieën of loze verdachtmakingen, kameraad Janez! Daar houden wij Europeanen niet van.

Je zou ook denken: waarom doet Timmermans zo gewichtig over een eventuele foto met Jansa? Is dat omdat hij zich in de verkiezingscampagne van 2019 zo uitbundig liet fotograferen met de socialistische premier van Malta, de later door een volksopstand afgezette Joseph Muscat, socialistisch leider van een regime waar journalisten hun leven niet zeker waren? Misschien, maar dat weten we niet. We weten alleen dat Timmermans vanwege de ‘lasterlijke foto’ van Jansa niet op hetzelfde podium als de Sloveense premier wilde staan.

Niet voor Piet Snot

In maart 2009 hield de Tweede Kamer een debat over een pakket crisismaatregelen. CDA-fractieleider Pieter van Geel zei dat de Kamer er buitengewoon weinig aan kon veranderen. Daarop werd Geert Wilders boos: ‘We zitten hier niet voor Piet Snot. Als we niks kunnen veranderen, dan gaan we weg. In een Noord-Koreaans parlement hebben we niks te zoeken. Het is een schande en ik werk er niet aan mee.’ Wilders verliet de zaal met in zijn kielzog de overige acht leden van de PVV-fractie.

Het was armzalig politiek toneel. Toenmalig GroenLinks-leider Femke Halsema sprak wijze woorden: ‘Een democraat loopt nooit weg uit een democratisch debat.’

Debat over de IS-vrouwen

Maar vorige week was het juist een GroenLinkser die ostentatief weg beende uit de Tweede Kamer. In een debat over de eventuele terugkeer van IS-vrouwen vanuit Koerdische gevangenkampen naar Nederland, zei PVV’er Gidi Markuszower: ‘We weten toch allemaal dat minister Sigrid Kaag zich graag omringt met terroristen.’ Veel fracties corrigeerden de PVV’er. Dit kon hij niet maken!

Corinne Ellemeet, een opkomende ster van GroenLinks die geldt als kroonprinses van Jesse Klaver, eiste dat Kamervoorzitter Martin Bosma ingreep en fractiegenoot Markuszower het woord ontnam.  De Kamervoorzitter mag dat doen, indien een Kamerlid beledigende taal gebruikt jegens een minister, staatssecretaris of ander Kamerlid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw