Premium Lock De Europese Unie: geloven in sprookjes

27 juli 2021Leestijd: 9 minuten
Illustratie: Carolyn Ridsdale

Zeven jaar was Jelte Wiersma EW’s correspondent in Brussel. Hij zag hoe Duitsland en Frankrijk een rijk hebben gebouwd dat verrot is.

De Luxemburgse oud-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei het zo: ‘Als het serieus wordt, moet je liegen.’ Daarmee vatte hij in één zin samen hoe de Europese Unie zich sinds 1950 heeft kunnen ontwikkelen: door burgers voor de gek te houden. Zeven jaar Brussel betekende vooral zeven jaar onzin ontmaskeren. Dat begint al met de naam. De Europese Unie. Of in het dagelijks spraakgebruik: ‘Europa’. De Franse president-generaal Charles de Gaulle liet er in zijn tijd geen misverstand over bestaan wat dat betekent: ‘Europa is Frankrijk en Duitsland, de rest is versiering.’

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt is er EWEW laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand 

De Gaulle had gelijk. De EU is een Frans-Duits of Duits-Frans rijk. Hij vormde in 1963 zelfs formeel een blok met het West-Duitsland van bondskanselier Konrad Adenauer: het Élysée-verdrag. President en bondskanselier komen sindsdien minstens twee keer per jaar samen, ministers en ambtenaren uit beide landen vaker. Belangrijkste agendapunt: Europese kwesties, ofwel: EU-kwesties. In 2019 vernieuwden de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dit Élysée-verdrag met het Verdrag van Aken. En zij breidden het uit met onder meer gezamenlijke vergaderingen van beide nationale parlementen.

Tijdens die Frans-Duitse onderonsjes wordt besloten voor de rest. En wee diegene die dat machtscentrum uitdaagt. Toen minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) in 2018 de zogenoemde Hanze-alliantie smeedde met zeven andere financieel prudente Noord-Europese landen, veegde zijn Franse collega Bruno Le Maire hem op bezoek in Parijs publiekelijk de mantel uit. Landen die een clubje vormen om hun belangen te verdedigen vond Le Maire ondermijnend voor de EU en ‘on-Europees’. Gevraagd of de Frans-Duitse samenwerking ook niet ondermijnend en on-Europees is, antwoordde Le Maire: ‘Dat is anders. Dat is het hart van Europa.’ Houd dan op over een Europese Unie te spreken. Of over Europese ‘samenwerking’, zoals premier Mark Rutte (VVD) doet.

Luister ook de laatste podcast met Jelte Wiersma:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw