Marijn Jongsma Premium Corner

Klimaatbeleid met oogkleppen bedreigt drinkwater. Wie stapt naar de rechter?

18 juni 2021Leestijd: 3 minuten

Wat als de realisatie van de Nederlandse klimaatambities nieuwe milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaakt? Een nieuw rapport van de Algemene Rekenkamer wijst op de gevaren van een milieubeleid met oogkleppen op, schrijft Marijn Jongsma.

En van de grootste uitdagingen is het afscheid van aardgas als bron van verwarming. Van aardwarmte oftewel geothermie wordt veel verwacht. Warm water wordt dan uit diepe aardlagen opgepompt. Het aantal projecten is nog beperkt, en de Rekenkamer trekt gelukkig tijdig (zij het niet als eerste) aan de bel over de gevaren ervan.

Lees hier meer over geothermie als alternatief om huizen te verwarmen

Aardwarmte en drinkwater zitten elkaar in de weg

De conclusie is alarmerend: ‘De rijksoverheid beschermt de drinkwatervoorraden niet afdoende tegen de risico’s van het boren naar aardwarmte.’ Het warme water wordt weliswaar dieper gewonnen, maar desondanks zitten beide activiteiten elkaar in de weg. Gaan de voor geothermie benodigde pijpen roesten, dan kunnen schadelijke vloeistoffen weglekken naar drinkwaterbronnen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.