Hoe verwarm je een huis met water uit de diepte?

09 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Pompen en warmtewisselaars. Bron: Platform Geothermie

Nederland moet volgens minister Erik Wiebes van het gas af, dus de energiesector is naarstig op zoek naar alternatieve manieren om aan de Nederlandse energievraag te voldoen. De Noordzee wordt volgebouwd met windmolens, de cv-ketel wordt vervangen door de warmtepomp en ineens heeft iedereen het over aardwarmte. Maar wat is dat laatste eigenlijk?

Aardwarmte, of geothermie, is een duurzame manier om huizen, kassen en industrieën van warmte te voorzien, waarbij gebruik wordt gemaakt van water in de aardkorst, dat wordt verwarmd door de buitenmantel. Lees hier hoe dat werkt.

Geothermie in Europa

Aardwarmte is in Europa een groeiende techniek. Vooral in IJsland is het groot: dat land is uitermate geschikt voor deze technologie dankzij de vele vulkanische activiteit dicht onder het aardoppervlak. Circa 33 procent van de elektriciteit en 100 procent van de warmte in IJsland wordt gewonnen met geothermie.

Ook in Italië, waar 9 procent van de elektriciteit zo wordt opgewekt, en Hongarije, waar vooral badhuizen en woonhuizen op deze manier worden verwarmd, begint de technologie op te komen.

In Nederland staat geothermie nog in de kinderschoenen, maar er is een aantal factoren die de ontwikkeling van de techniek snel op weg kunnen helpen.

Weten waarom? Lees: De aarde als kachel!

Grote Gasdebat

Om de klimaatdoelen van Parijs te halen moeten huizen in Nederland massaal van het gas af. Elsevier Weekblad stelt de vraag: Kan Nederland van het gas af? In de Balie treffen de voor- en tegenstanders elkaar in het Grote Gasdebat van Elsevier Weekblad op maandag 25 juni 2018. Klik hier voor meer info en tickets.