Premium Lock Kamer heeft loodgieter Van der Staaij niet nodig

22 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Fractievoorzitters in gesprek met kamervoorzitter Vera Bergkamp in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

De Tweede Kamer gaat zichzelf weer eens onder de loep nemen. Een werkgroep onder leiding van SGP-fractieleider Kees van der Staaij gaat na het zomerreces aan het werk, maar de vraag is of dit nodig is, schrijft Carla Joosten. Er liggen immers al aanbevelingen om de werkwijze te verbeteren.

Versterking van de positie van de Tweede Kamer, een betere controle op de regering en zorgen voor beter uitvoerbare en begrijpelijker wetten. Dat is het doel van de nieuwe werkgroep-Van der Staaij die Kamervoorzitter Vera Bergkamp maandag 21 juni aankondigde.

Op het oog een nobel streven. Wat hebben we aan onuitvoerbare en onbegrijpelijke wetten? Wie de wet niet begrijpt, kan er zich ook niet aan houden.

Vraag is of de oorzaken van de onuitvoerbare wetten wel genoeg worden gezien.

Lees ook de blog van Philip van Tijn: Parlement moet goede wetten makenKabinet-Kok II

De Tweede Kamer zorgde er de afgelopen decennia namelijk zelf voor dat er nogal wat wetten werden geproduceerd die zo met toeters en bellen werden versierd dat die wetten in de praktijk desastreus uitpakken. Vaak amendenten – wijzigingsvoorstellen – om een doelgroep tegemoet te komen of een ideaal op papier te verwezenlijken. En zie de wet is alweer een stuk complexer en misschien zelfs onuitvoerbaar.

Het resultaat is zo erg dat ambtenaren soms niet meer weten hoe ze de wet moeten toepassen. Het belastingstelsel is zo complex dat ook menig Kamerlid het niet doorgrondt. Dat komt ook door de parlementaire cultuur waarin wetgeving – toch een hoofdtaak – minder aanzien heeft dan punten scoren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw