Premium Lock Rutte’s klachtenbureau is er al sinds 1849: de Tweede Kamer zelf

25 mei 2021Leestijd: 2 minuten
Demissionair premier Mark Rutte (VVD) bij Nieuwsuur, maandag 10 mei. Foto: ANP.

De Tweede Kamer heeft veel meer in de melk te brokkelen dat ze zelf denkt. Het is een kwestie van willen en gebruikmaken van bestaande bevoegdheden, schrijft Arendo Joustra. Ze mag zelfs klachten van burgers over de overheid behandelen.

De Tweede Kamer kent haar eigen kracht niet, gezien de weinig zelfbewuste opstelling van de afgelopen maanden. Ze deed steeds of ze afhankelijk was van de luimen van het kabinet. En veronderstelde zelfs dat de minister-president in zijn rol als fractieleider van de VVD kon bepalen welke functie een Kamerlid krijgt, in casu Pieter Omtzigt. Een soevereine Kamer had die suggestie nooit gewekt, want  ieder Kamerlid gaat natuurlijk over haar of zijn eigen functie.

Bureau voor burgers die van kastje naar muur worden gestuurd

Nog een voorbeeld. Diezelfde fractievoorzitter, Mark Rutte, vertelde in Nieuwsuur dat er een speciaal klachtenbureau voor burgers moet komen die door ambtenaren van het kastje naar de muur zijn gestuurd. Dat bureau zou aan zowel het parlement als het kabinet moeten rapporteren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw