Premium Lock Baudet wil alleen maar ophef, geen kritiek

11 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Thierry Baudet (FVD). Foto: ANP

Voor FVD lijken morele grenzen niet meer te bestaan. De partij is bewust op zoek naar ophef, schreef leider Thierry Baudet dit weekend. Iedereen die hem tegenspreekt is dom, laf of kwaadaardig. Dat is een keiharde afrekening met kritische partijgenoten zoals Van Haga en Hiddema, schrijft Geerten Waling.

Politiek en propaganda gaan hand in hand. Het verdraaien en verfraaien van feiten gebeurt bij elke politieke partij, dat is heus niet alleen een radicale partij als Forum voor Democratie aan te rekenen. Maar inmiddels gaat FVD een stap verder. Zij ontkent nu ook de algemeen heersende morele kaders en grenzen – de ‘normen en waarden’. Dat leidt tot ophef, en dat blijkt juist de bedoeling te zijn.

De strategie van FVD gaat als volgt: de partij ziet morele verontwaardiging niet langer als een gevaar, maar als een kans. Met omstreden standpunten of uitspraken lokt zij kritiek uit, die zij presenteert als bewijs voor het eigen gelijk. Critici zijn ofwel dom omdat zij de uitlatingen niet begrijpen, ofwel kwaadaardig (‘partijkartel’) of laf (‘kartelstutters’) als zij de provocaties wel begrijpen maar niet (volmondig) steunen. Andere smaken zijn er niet. Voor twijfel of een hand in eigen boezem is geen ruimte bij FVD, dat zijn tekenen van zwakte.

‘Pijnlijk’ en ‘onnodig’

Dat is openlijk de partijfilosofie van FVD, zoals uiteengezet door partijleider Thierry Baudet in zijn essay Over het nut van ‘ophef’ van afgelopen weekeinde. Aanleiding was de publieke verontwaardiging over een affiche van FVD en enkele activistische groeperingen, waarop het beeldmerk van het Nationaal Comité 4 en 5 mei was te zien met de tekst: ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid. 1945-†2020.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw