Premium Lock Reddingsoperatie Rutte zal Wilders toch niet echt verbazen

21 april 2021Leestijd: 3 minuten
VVD-leider Mark Rutte (rechts) ontmoet informateur Herman Tjeenk Willink. Foto: ANP.

Wilders vindt dat kabinetsinformateur Herman Tjeenk Willink zijn boekje te buiten gaat. Dat zal hem toch niet echt verbazen. Politiek verslaggever Eric Vrijsen ziet hoe het progressieve denken de coalitievorming binnensluipt.

Kabinetsinformateur Herman Tjeenk Willink (79) is Staatsraad en al zo lang adviseur van de Kroon dat hij de partijbelangetjes is ontstegen. Maar hij blijft natuurlijk van de PvdA. Hij werkte als ambtenaar voor PvdA-premier Joop den Uyl en kwam in 1987 op de slippen van Wim Kok de Eerste Kamer binnen. Tien jaar zat hij in de Senaat, waarvan zes als voorzitter.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten: Tweede Kamer, ga je werk doen en help Tjeenk WillinkTjeenk Willink op het Binnenhof

Zijn leven lang werkte ‘HTW’ op en rond het Binnenhof – ambtenaar, senator, vicepresident van de Raad van State – maar nooit werd hij in enige functie rechtstreeks gekozen. Het hete vuur van een verkiezingscampagne heeft hij nooit aan den lijve ervaren.

Binnenhof moet weer op de rails

Uitgerekend HTW moet – na de geflopte coalitieverkenning van Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma  (VVD) en het spectaculaire Kamerdebat waarin coalitiepartners D66 en CDA een motie van afkeuring tegen VVD-premier Mark Rutte indienden – het Binnenhof weer op de rails krijgen.

Dinsdag en woensdag spreekt hij opnieuw met de 17 fractieleiders. Eerder sprak hij ook met de demissionaire ministers Wopke Hoekstra (CDA), Wouter Koolmees (D66) en Bas van ’t Wout (VVD).

Verder sprak hij met de Nationale Ombudsman, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, de voorzitter van de SER, de vicepresident van de Raad van State en de president van de Algemene Rekenkamer. Dat zijn 2 PvdA’ers, 1 D66’er, 1 VVD’er en 1 partijloze. Zo verschuift het probleem langzaam naar een progressieve kijk op de zaak.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw