Premium Lock Kerstlockdown is afscheid van de intelligente aanpak

14 december 2020Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte in het Torentje voorafgaand aan zijn speech aan het Nederlandse volk over de verscherping van de coronaregels. Foto: ANP.

Het kabinet heeft lang vastgehouden aan een ‘intelligente’ aanpak van het virus, constateert Bram Hahn. Maar nu de zorg is uitgeput en de winter nog moet komen, verruilt Rutte die koers voor de meest ingrijpende maatregelen tot nu toe.

Al dagen achtereen stijgt het aantal positieve coronatests in de teststraten van de GGD, alleen 14 december liet de inmiddels bekende lagere maandagscore zien. Waar het Outbreak Management Team en het kabinet hadden gehoopt dat de besmettingscijfers zouden zijn gedaald tot maximaal 3.600 per dag, ligt dat inmiddels rond de 9.500. In de ziekenhuizen stijgen de opnames in de kliniek en op de IC de laatste dagen licht.

Lees ook dit commentaar van Marieke ten Katen: Kabinet, houd toch eens op over KerstKerstboom in Tweede Kamer wordt versierd

Het kabinet ziet geen andere mogelijkheid meer dan het afkondigen van de meest vergaande maatregelen sinds het begin van de coronacrisis. Maandagmiddag lekte uit dat bovenop alle geldende maatregelen bijna alles dichtgaat. Dat komt neer op de maatregelen zoals die half maart waren ingesteld met daarbovenop sluiting van niet-essentiële winkels, en de restaurants van hotels. En dat tot 19 januari.

Perspectief bij de cijfers

De kale cijfers zijn misschien alarmerend, maar behoeven wel enig perspectief. De sterke stijging is ingezet vanaf 1 december en kan niet worden los gezien van het ruimere testbeleid dat die datum inging. Ook mensen zonder klachten kunnen zich sinds 1 december laten testen. Het aantal positieve tests (zowel PCR als antigeen sneltest) ging prompt  omhoog. Het percentage positieve tests steeg slechts 0,5 procentpunt.

De IC-bezetting stijgt dan wel licht, maar het aantal dagelijkse nieuwe opnames daalde juist enigszins. Ernst Kuijpers, die gaat over de verdeling van COVID-patiënten, zegt stellig dat een stijging van het aantal besmettingen over enkele dagen ook weer zal leiden tot meer ziekenhuisopnames, maar zeker is dat niet. De sterfte als gevolg van COVID-19 lijkt ook niet alarmerend.

Ingrijpen met oog op de Kerst en griepmaanden

De keiharde ingreep is dan ook vooral gebaseerd op onzekerheid. De R-waarde daalt niet, waardoor we steeds op een niveau blijven waarin het aantal besmettingen plots sterk kan stijgen. Nu is dat veelal onder niet kwetsbaren, maar OMT vreest het risico dat het overslaat naar ouderen.

De echte griepmaanden moeten bovendien nog komen. Traditioneel zijn januari en februari de maanden met de piek in gevallen van gewone griep. Hoe dat komende periode gaat uitpakken is hoogst onzeker, maar het is link om aan die maanden te beginnen met een hoog niveau van besmettingen en een al bijna volledig belaste zorgsector.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw