Jongeren, stop eens met zeuren en ga naar de stembus

02 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Een groep van 850.000 jongeren mag voor het eerst stemmen tijdens de verkiezingen op 15 maart. Jonge Nederlanders zijn al jaren moeilijk naar de stembus te krijgen. Initiatieven om dit te veranderen, moeten we openlijk omarmen.

Een op de drie jonge kiesgerechtigden kwam niet opdagen tijdens de verkiezingen van 2012. Honderdduizenden jonge stemmen gingen zo verloren. Terwijl de verkiezingen zeker ook over hún toekomst gaan. Na het EU-referendum in Groot-Brittannië wees de jonge kiezer boos naar de oudere generaties, die massaal vóór een Brexit hadden gestemd.

De jongeren hadden hun woede beter kunnen richten op generatiegenoten. Bijna 40 procent van de kiesgerechtigden tussen de 18 en de 24 stemde niet. Van de kiezers ouder dan 65 ging 90 procent in de regen naar de stembus.

Zonde dat zo veel jongeren geen gebruik maken van kiesrecht

Verschrikkelijk zonde dat zo veel jongeren weigeren actief mee te doen aan de politiek of gebruik te maken van hun kiesrecht. En dan vervolgens wel zeuren dat het in Den Haag alleen maar over ouderen gaat.

Nogal logisch als je naar de opkomst kijkt. Een initiatief om een einde te maken aan de desinteresse onder jonge generatie, kon maar vanuit één hoek komen: door jongeren, voor jongeren.

Make voting great again

Een groep jonge Nederlanders presenteerde dit weekend Stembus 2017. Met als motto: ‘Make voting great again’. Het doel: zoveel mogelijk jongeren naar de stembus krijgen. Zij verdienen alle lof.

Initiatiefnemer Rutger de Quay zegt, terecht: ‘Jongeren janken heel veel over wat er anders moet, maar vervolgens doen ze er niks aan.’ Volgens een andere betrokkene, Tim Hofman, is het ‘nodig dat onze generatie zichzelf een schop onder de kont geeft’.

Precies. Hop, naar de stembus.