nederland

Wetenschappelijk artikel hoogleraar ingetrokken wegens fraude

29 april 2014

Een hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de data van zijn onderzoek gemanipuleerd. Het college van bestuur van de UvA besloot het wetenschappelijke artikel dat er uit voortkwam terug te trekken.

De UvA wil niet bekend maken om welke hoogleraar het gaat, maar NRC schrijft dinsdag dat het gaat om hoogleraar sociale psychologie Jens Förster en zijn collega Markus Denzler.

Het besluit van de UvA volgde op een advies van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI). Het LOWI vond data in het onderzoek waar iets niet mee in orde lijkt en concludeert dat er bij één van de publicaties iets niet klopt. Wat er precies mis is met de publicatie is nog onduidelijk, de onderzoeksbevindingen van LOWI zijn nog niet openbaar gemaakt.

Klacht

Het onderzoek van het LOWI is ingesteld naar aanleiding van een klacht over drie artikelen van Förster, waarvan er één samen met Denzler is geschreven.

In de klacht stond dat de kans op zulke fraaie uitkomsten 1 op 508 triljoen was en dat het opvallend was dat geen van de 2284 deelnemers afhaakte. Dat zou uitzonderlijk zijn bij psychologische experimenten.

Verantwoordelijk

Hoewel er niet duidelijk is wie er in het onderzoeksteam heeft gefraudeerd, houdt de universiteit de hoogleraar eindverantwoordelijk voor het totale onderzoek.

De UvA wacht de openbaarmaking van het LOWI af voordat zij beslissen over eventuele sancties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.