Wie zijn de belangrijkste spelers in kwestie rond aardgaswinning?

16 januari 2014Leestijd: 3 minuten

Vooral in Loppersum wordt het oppompen van gas sterk verminderd, zeggen ingewijden. Het gebied rond de Groningse gemeente heeft te lijden onder verzakkingen die het gevolg zijn van de aardbevingen.

Woensdag meldden bronnen rond het kabinet dat het kabinet had besloten om de aardgaswinning in de provincie Groningen terug te schroeven en inwoners te compenseren voor al het ongemak dat zij ondervinden van bevingen.

Intussen worden de protesten tegen de gaswinning feller. Elsevier.nl zet de drie belangrijkste partijen in deze kwestie – die de gemoederen in het bewuste gebied en de politiek flink bezighoudt – op een rij.

1. De afnemer: NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) haalde vorig jaar naar schatting 53,8 miljard kubieke meter gas uit het Groningse veld. Een record: sinds 1981 was er niet meer zoveel gas opgepompt.

Tegelijkertijd hebben er in het gebied steeds meer aardbevingen plaats. De NAM heeft toegezegd alle schade aan huizen en andere bezittingen te vergoeden.

De gasproducent heeft, gezien de oplopende protesten, de beveiliging van gaswinningslocaties in het Groningse veld aangescherpt. Afgelopen weekeinde wist een demonstrant het hek te forceren en zo het terrein van de NAM in ’t Zandt te betreden.

2. De tegenstanders: protestgroepen

Tegenstanders van de gaswinning laten steeds meer van zich horen. Actiegroepen schieten als paddenstoelen uit de grond. De demonstrant die bij ’t Zandt werd opgepakt, is de voorman van Schokkend Groningen, John Lanting. Vijf demonstranten van die groep hebben gisteren een gaslocatie in Oude Pekela bezet.

De Groninger Bodem Beweging, een club van zo’n zestienhonderd bezorgde inwoners, voerde actie in het gehucht Doodstil. Tijdens een bijeenkomst verklaarde de beweging de provincie Groningen ‘onafhankelijk’ van Nederland: minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) kan volgens de actievoerders de veiligheid van de Groningers niet waarborgen. Dan is er ook nog Groningers in Opstand, een groep die onder het motto Gas=geld=werk behoorlijk actief is op Facebook.

Volgens Dagblad van het Noorden komen de groepen van ‘onderop’ en missen zij centrale aansturing en een ‘charismatisch’ boegbeeld. Ongenoegen over de gang van zaken is hun drijfveer. De politiek, die uiteindelijk een besluit neemt over de gaswinning, wordt gewantrouwd.

Vandaag waarschuwen de drie groepen dat acties de komende dagen ‘grimmiger‘ kunnen worden, mocht het definitieve besluit van Kamp vrijdag teleurstellend zijn.

3. De beslissers: VVD, PvdA en de minister

De laatste dagen was er onduidelijkheid over het besluit van het kabinet ten aanzien van de aardgaswinning: moet deze worden teruggeschroefd of niet? De VVD kwam bij monde van energiewoordvoerder René Leegte met de verklaring dat ‘minder gas moet’ waarmee de partij zich de facto achter SP, CDA, D66 en GroenLinks – voorstanders van minder oppompen – schaarde.

Hoewel de liberalen snel terugkrabbelden, meldden bronnen rond het kabinet later op de dag dat de VVD en de PvdA nu ook voorstander zijn van minder gaswinning en een compensatie voor inwoners

PvdA-leider Diederik Samsom kwam gisteren naar Groningen. Hij beloofde dat hij de provincie niet in de steek zal laten en dat het probleem ook zijn probleem is. Groningen geldt als een links, PvdA-getrouw bolwerk.