NAM haalt megavangst gas uit Groningse bodem

24 december 2013Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft sinds de jaren zeventig niet meer zoveel aardgas uit de Groningse bodem gehaald als het afgelopen jaar. Het gaswinningsbedrijf haalde zeker 52 miljard kubieke meter aan aardgas uit de bodem.

Dat blijkt uit productiecijfers van het bedrijf, meldt NRC Handelsblad.

Koud

De NAM haalde het afgelopen jaar zeker 10 procent meer gas uit de aarde dan de afgelopen jaren. Sinds 1970, ten tijde van de oliecrisis, werd er niet meer zoveel gas gewonnen.

Volgens de NAM is de hoge gaswinning een gevolg van een koude winter en fris voorjaar. Er was daarom meer vraag naar gas. Daarnaast werd in de zomer ook meer gas gewonnen omdat de Nederlandse voorraden moesten worden aangevuld.

De hoge productie gaat in tegen het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen die er vanwege de veiligheid op aandrong om de gaswinning te minderen. De toezichthouder waarschuwde voor meer en zwaardere aardbevingen als de gaswinning zo doorgaat.

Kamp

Maar minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst alle onderzoeken afwachten voordat hij een beslissing over de gaswinning neemt. In januari, wanneer de resultaten van maar liefst veertien onderzoeken bekend zijn, wordt een beslissing van Kamp verwacht.

Kamp zegt de zorgen van de bewoners van Noord-Groningen te begrijpen. Alle schade van betrokkenen wordt door de NAM vergoed.