nederland

Waarom zet gemeente Utrecht geen ‘loktieners’ meer in?

21 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De gemeente Utrecht maakt niet langer gebruik van ‘loktieners’ voor controles op het alcoholverbod voor jongeren onder achttien jaar in cafés en restaurants.

Dat zegt een woordvoerder van de gemeente dinsdag. De VVD-fractie in de gemeenteraad is blij met het besluit. De liberalen vinden de inzet van zogeheten mystery guests ‘een veel te zwaar middel (…) voor een wet die net van kracht is’. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft daarop besloten geen loktieners meer in te zetten.

Leeftijdsgrens

Utrecht maakte een tijdje gebruik van mystery guests. Die moesten controleren of de horeca zich wel aan de nieuwe leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcohol houdt. Die grens ligt, in het kader van de campagne Nix18, sinds 1 januari op achttien jaar.

Vorige week ontstond enige ophef na een bezoek van een loktiener aan het café van bekende Utrechter Henk Westbroek. De loktiener bestelde een wijntje, dat zij vanwege haar jonge leeftijd niet had mogen krijgen.

Daarop kreeg Westbroek een boete van 1.300 euro. Hij en andere kroegbazen reageerden erg verontwaardigd op de actie van de gemeente. De boete is ingetrokken.

Onvoldoende

Het is voor minderjarigen nog te eenvoudig om aan alcohol te komen, meldt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) vandaag.

De controle van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol is de afgelopen twee jaar verbeterd, maar de naleving op de leeftijdsgrens is nog altijd onvoldoende, vindt de staatssecretaris. Hij gaat de ‘betrokken partijen aanspreken op hun verantwoordelijkheid om de wet na te leven’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.