Uitgaansgeweld neemt af, grotere rol voor horeca

22 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Het geweld in het uitgaansleven is voor het derde jaar op rij afgenomen. De politie registreerde vorig jaar 5.862 gevallen van mishandeling en bedreiging in uitgaansgebieden, tegenover 7.500 in 2010.

Volgens de politie is de afname vooral te danken aan de betere samenwerking tussen horeca, politie en lokale overheden, meldt de Volkskrant.

Actie

Een van de goed werkende hulpmiddelen is het zogenoemde horecatelefoonnummer, waarover surveillanten in uitgaansgebieden beschikken. Als dat nummer bij overlast wordt gebeld, komt de politie meteen in actie.

Ook is het ‘deurbeleid’ afgelopen jaar verbeterd. Caféhouders controleren beter op leeftijd en weigeren vaker klanten die onder invloed zijn van alcohol. Verder stoppen barmedewerkers sneller met het serveren van drank aan ‘mensen die al behoorlijk zat zijn’.

Toegang

Een andere effectieve maatregel is het horecaverbod. ‘Daarmee kunnen we kwaaie pieren die bij herhaling de fout ingaan tijdelijk of langdurig de toegang ontzeggen,’ zegt directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland.

De verantwoordelijkheid voor veiligheid in uitgaansgebieden ligt meer in handen van de horecaondernemers zelf. Volgens Van der Grinten leidt dat tot beter preventiebeleid.

Jongeren

Hoewel het aantal gevallen van overlast en mishandeling afneemt, waren er vorig jaar toch een aantal schokkende zaken die landelijke aandacht kregen. Zo werden de beelden vrijgegeven van een zware mishandeling in Eindhoven. Jongeren schopten daar een 22-jarige man in elkaar.

In een uitgaansgebied in Oosterhout werd een 25-jarige man door vijf jongemannen in elkaar geslagen en bewusteloos achtergelaten.