Teeven: Volkert van der Graaf is met proefverlof geweest

20 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, heeft zijn eerste proefverlof gehad. Inmiddels zit hij weer binnen de gevangenismuren.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Justitie (VVD) maandag laten weten. Teeven was zelf tegen een proefverlof voor Van der Graaf, maar werd gedwongen door de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) om de moordenaar van Fortuyn toch voor 1 februari een keer uit de gevangenis te laten, voor zijn definitieve vrijlating in mei.

Elke maand een etmaal

Vanaf nu moet Van der Graaf elke maand ten minste een etmaal met proefverlof gaan, schrijft Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Teeven doet geen uitlatingen over het verloop van het proefverlof, ‘omdat het hier een individuele zaak betreft’.

Van der Graaf schoot op 6 mei 2002 de LPF-politicus dood in het Mediapark in Hilversum. Hij werd tot een gevangenisstraf van 18 jaar veroordeeld. In mei heeft hij daarvan twaalf jaar uitgezeten.

Gevaarlijk

Teeven vreesde verstoring van de openbare orde tijdens het proefverlof en dacht dat de moordenaar zelf niet veilig zou zijn. Hij wilde daarom een speciaal re-integratieprogramma.

De RSJ oordeelde anders. Een suggestie van de Raad was om Van der Graaf zich te laten vermommen tijdens zijn proefverlof. Of dat is gebeurd, is niet bekend.

Nabestaanden

Onder meer de broer van Pim Fortuyn, Marten, en zijn voormalige chauffeur, bleven actievoeren tegen het verlof. De familie van Fortuyn is pas achteraf op de hoogte gesteld van de tijdelijke vrijlating.

‘Eén familielid heeft net een telefoontje gehad,’ reageert Marten Fortuyn maandag. ‘Achteraf, en dat is tegen de afspraak.’