Oud en Nieuw: één dode, honderden arrestaties en autobranden

01 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Een aantal beschonken personen, relschoppers en andere ‘feestvierders’ kon het weer eens niet laten om tijdens de festiviteiten rond Oud en Nieuw amok te maken.

In de nacht van dinsdag op woensdag gingen alleen al in de regio Den Haag tientallen auto’s in vlammen op.

Vuurwerk

In de Noord-Hollandse plaats Medemblik stak een 51-jarige man vuurwerk af dat in zijn gezicht ontplofte. Hij overleed enige tijd later. Een eerste rondgang langs ziekenhuizen wees uit dat 380 gewonden, onder wie 125 vuurwerkslachtoffers, zijn behandeld.

In Rotterdam keerden relschoppers zich tegen de brandweer die juist op dat moment bezig was een brand te blussen. Daarop moest de Mobiele Eenheid worden ingezet om ervoor te zorgen dat de brandweer het blussen voort kon zetten.

In Rotterdam was het sowieso goed raak: onder de vuurwerkslachtoffers in de regio was een 47-jarige Rotterdammer die vermoedelijk zijn hand kwijtraakte nadat hij illegaal vuurwerk had afgestoken.

Een man in Vlaardingen raakte een gedeelte van zijn hand kwijt toen een betonnen vuilniscontainer waar hij vuurwerk in gooide, ontplofte. Een vader en zoon in Spijkenisse raakten gewond aan hun hoofd.

Belaagd

Ook in andere grote steden werden vannacht brandweer en politie belaagd tijdens het werk. Jongeren gooiden met vuurwerk en glas, de politie verrichtte tientallen aanhoudingen. Bij het Flevoziekenhuis in Almere moest iemand worden verwijderd wegens het bedreigen van hulpverleners.

De politie spreekt al met al over ‘kleine incidenten’: ‘ernstige calamiteiten’ zijn vannacht niet gemeld volgens een woordvoerder.

Rottigheid

Een deel van de honderd jongeren die in de nacht van maandag op dinsdag werden gearresteerd in het Brabantse dorp Veen en sindsdien vastzitten, komt hoogstwaarschijnlijk woensdag nog vrij.

Volgens burgemeester Fons Naterop (CDA) van de gemeente Aalburg, waar het dorpje Veen toebehoort, wordt later vandaag duidelijk wie van de arrestanten echt rottigheid heeft uitgehaald en wie er alleen als omstander bij was betrokken.