nederland

Politiechef: pak ‘straattuig’ tijdens jaarwisseling harder aan

31 december 2013Leestijd: 2 minuten

‘Straattuig’ dat tijdens de jaarwisseling geweld gebruikt tegen de politie, brandweer en ambulancemedewerkers moet niet, zoals vorig jaar, veel lagere straffen krijgen dan geëist.

Het kan niet zo zijn dat rechters veel lagere straffen opleggen dan de eis van het Openbaar Ministerie, zegt korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman dinsdag in De Telegraaf. ‘Het is noodzakelijk dat rechters meegaan met het maatschappelijk debat als het gaat om geweld tegen hulpverleners,’ zegt hij.

Uit cijfers van de stichting Hulp voor Hulpverleners blijkt dat er 176 gevallen van geweld tegen hulpdiensten waren. In een gewoon weekend zijn er vijf tot tien incidenten, schrijft de krant.

Snelrecht

Het Openbaar Ministerie eiste de afgelopen jaren op snelrechtzittingen – om zo daders sneller te kunnen veroordelen – straffen die vaak driekwart hoger zijn dan gebruikelijk. Bij geweld tegen hulpverleners wordt de strafeis verdubbeld.

Maar de rechters wilden hier in de meeste gevallen niets van weten. Zij legden, zoals onder ‘normale omstandigheden’ de gewoonte is, een geldboete of taakstraf op. Dat wil Bouman niet meer zien.

Huisarrest

De politie en justitie zijn vandaag en woensdag extra waakzaam voor mogelijk geweld. Ordeverstoringen moeten snel worden voorkomen en relschoppers dienen gearresteerd en direct berecht te worden. Geweld tegen politie, brandweer en ambulancemedewerkers heeft daarbij prioriteit.

Van de 1.100 relschoppers die vorig jaar tijdens oud en nieuw werden opgepakt na ongeregeldheden, hebben er slechts 13 huisarrest gekregen van de rechter, meldt het AD dinsdag.

Dat is ‘een onbegrijpelijk laag aantal’, zegt vicevoorzitter Saskia Dorresteijn van de Nederlandse Politie Bond. Huisarrest zorgt ervoor dat de meest gewelddadige relschoppers niet nog eens voor ordeverstoringen kunnen zorgen tijdens de jaarwisseling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.