Groot protest in Delfzijl op sluitingsdag Aldel

03 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De dag van de sluiting van aluminiumsmelter Aldel wordt door Groningers gebruikt om te protesteren tegen de regering. De actievoerders vragen aandacht voor de verwaarlozing van de provincie Groningen en eisen actie van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

Het Molenbergplein in Delfzijl is vrijdag het decor voor Groningers om hun boosheid over de slechte economische omstandigheden te tonen.

Plein vol

Op Twitter is te zien hoe het plein aardig is volgestroomd. De gemeente Delfzijl gaat er vanuit dat er duizenden personen op de been zijn, meldt RTV Noord.

FNV-voorman Ton Heerts sprak rond 14.00 uur vrijdagmiddag de menigte toe. De vakbondsman zei dat ‘op oneigenlijke gronden’ de werkgelegenheid in de regio wordt afgebouwd. Het publiek reageerde instemmend op de woorden van Heerts.

Fluitconcert

Dat kon niet worden gezegd over het optreden van PvdA-Tweede Kamerlid Tjeerd van Dekken. De PvdA’er zei dat hij zich hard zou maken voor de regio maar de Groninger werd getrakteerd op een fluitconcert.

Voor de actievoerders is regeringspartij PvdA een van de oorzaken van het probleem. Ze zijn boos omdat het kabinet de fabriek Aldel failliet heeft laten gaan. FNV hoopt dat er nog een doorstart mogelijk is. Een brief van minister Kamp over het faillissement van Aldel werd onder luid gejuich, en in de stromende regen, in brand gestoken door Klaas Pijper, de voorzitter van de Ondernemingsraad van Aldel.

Verlies

Aldel staat voor Aluminium Delfzijl. Het bedrijf smelt, walst en perst aluminium voor verwerking in onder meer schepen, treinen, vliegtuigen en in de bouw.

De Groningse aluminiumverwerker draait al jaren verlies omdat het bedrijf een veel hogere prijs voor aardgas betaalt dan Duitse concurrenten een paar kilometer verderop. Noodkredieten van de overheid en provincie hebben het bedrijf niet kunnen helpen.