Ondernemers zijn voorzichtig optimistisch over 2014

23 december 2013Leestijd: 1 minuut

Voor veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) gaat het jaar 2013 de boeken in als kanteljaar van de economische crisis. Van de mkb-ers in Nederland verwacht 57 procent volgend jaar betere resultaten te behalen.

Dat blijkt uit de eindejaarsenquête die Flynth, een van de meest leidende adviseurs- en accountantskantoren, heeft gehouden.

Tevreden

Driekwart van de ondernemers is tevreden over de financiële resultaten die zijn behaald in 2013. Zij geven zichzelf een rapportcijfer van gemiddeld een 6,4 als het gaat om de financiële prestaties van de onderneming.

Van de ondernemers in het mkb geeft 83 procent aan tevreden te zijn over de versterking van de concurrentiepositie van het bedrijf.

Crisis

De angst voor tegenvallers in de economie is nog steeds aanwezig onder de groep ondernemers. Toch is die angst gedaald sinds het hoogtepunt in 2012 (65 procent).

In 2013 noemt nog altijd 56 procent van de ondernemers de aanhoudende economische situatie als grootste financiële belemmering.

Investeringen

Hoewel de ondernemers in het mkb door de jaren heen optimistischer zijn geworden, blijft de sector erg voorzichtig. De groep ondernemers kijkt nog altijd de kat uit de boom als het om investeren gaat.

Volgend jaar is slechts 10 procent bereid om meer dan een ton te investeren. De investeringsbereidheid was in de drie voorgaande jaren al niet bijster hoog: In 2007 gaf 32 procent van de ondernemers nog aan meer dan 100.000 te investeren, in 2009 was dit nog maar 16 procent.