Gemeente Amsterdam nog op zoek naar ontbrekende acht miljoen

18 december 2013Leestijd: 1 minuut

Na de miljoenenblunder van de gemeente Amsterdam, waarbij duizenden Amsterdammers een te hoge woonkostenbijdrage kregen uitgekeerd, is nog altijd acht miljoen euro zoek.

Negen mobiele teams van de Dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam (DBGA) gaan de komende dagen langs de deuren van Amsterdammers, om hen ervan te overtuigen het geld toch vooral terug te storten op de rekening van de gemeente, meldt een woordvoerder van DBGA woensdag.

Maar wanneer klanten ‘in financiële problemen’ zijn gekomen door automatische afschrijvingen, wordt samen met de klanten aan een oplossing gewerkt, zegt de woordvoerder.

Bankafschriften

Intussen heeft Amsterdam al zo’n 180 miljoen euro van de in totaal 188 miljoen aan uitgekeerde woonkostenbijdragen teruggekregen. Wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (PvdA) sprak van succesvolle huisbezoeken.

Donderdag keken sommige Amsterdammers vreemd op toen ze hun bankafschriften bekeken of geld wilden pinnen. De DGBA maakte per abuis bedragen over die varieerden van 155 tot 23.000 euro.

Terugstorten

Zeker 9.000 huishoudens kregen een veel te hoge uitkering gestort. Hoe het precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. De Dienst liet ogenblikkelijk weten dat het het geld zo snel mogelijk moest worden teruggestort.

Met een extern onderzoek wil Hilhorst achterhalen hoe deze enorme fout heeft kunnen gebeuren. Vandaag moet hij zich verantwoorden tijdens een spoeddebat in de Amsterdamse gemeenteraad.