nederland

Gemeente Amsterdam schrapt term ‘allochtoon’

13 februari 2013Leestijd: 1 minuut

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam mogen de termen allochtoon en autochtoon niet langer gebruiken. Voortaan moeten zij spreken over Amsterdammers van buitenlandse afkomst.

Dat hebben ambtenaren in Amsterdam dinsdag te horen gekregen, meldt De Telegraaf woensdag.

Scherp

De termen allochtoon en autochtoon werden geïntroduceerd in de jaren zeventig. Volgens het stadsbestuur is de tegenstelling tussen de twee groepen in het maatschappelijk debat ‘scherp aangezet’.

‘Die tegenstelling past niet bij de missie van de gemeente, die er voor alle Amsterdammers wil zijn.’ Het personeel van de gemeente moet voortaan de afkomst van de persoon vermelden. Allochtoon wordt veranderd in Surinaamse Amsterdammer, Marokkaanse Amsterdammer enzovoorts.

Geboren

Ook in de landelijke politiek is diverse keren geopperd de term allochtoon te schrappen. Oud-minister Gerd Leers (CDA) van Immigratie zei vorig jaar dat hij de term allochtoon niet langer wilde gebruiken voor personen die in Nederland zijn geboren.

In 2008 zei oud-minister Ernst Hirsch Ballin dat ‘allochtoon’ niet langer moet worden gebruikt. Volgens hem Hirsch Ballin creëert het een ‘valse tegenstelling’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.