nederland

‘Miljoenen uitgekeerd aan misbruikslachtoffers katholieke kerk’

25 december 2012Leestijd: 2 minuten

Een groot deel van de slachtoffers van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk heeft een schadevergoeding ontvangen. In totaal is voor enkele miljoenen euro’s aan vergoeding uitgekeerd.

Dat zei Wim Deetman, voorzitter van de gelijknamige commissie die onderzoek deed naar misbruik binnen de katholieke kerk, op radio 1.

Volgens Deetman heeft de kerk het rapport van de commissie ter harte genomen en is een goed systeem opgezet om slachtoffers vergoedingen uit te keren.

Onder tafel

Ook zegt Deetman dat kerkleiders de problemen serieus nemen en er nu open naar kijken. Uit het rapport bleek juist dat de katholieke instituties het misbruik tientallen jaren lang onder de tafel hebben geschoven.

Niet alle katholieke instellingen gaan volgens Deetman goed met de nasleep van de misstanden om. Zo had hij meer medewerking verwacht van de koepelorganisatie voor religieuze instituten KNR.

Desinteresse

Het gebrek aan interesse voor de zaak komt volgens Deetman omdat de congregaties en kloosters die onder de KNR vallen vaak kleine en verouderde instellingen zijn.

Bovendien staan de leiders van die instellingen verder af van het dagelijkse leven dan de pastor die constant met problemen van gelovigen wordt geconfronteerd.

Deetman is op dit moment bezig met een onderzoek naar misbruik van minderjarige meisjes bij de katholieke kerk. Het rapport wordt naar verwachting in februari gepresenteerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.