Waarom de doodgewone koe diepe bewondering verdient

19 januari 2023Leestijd: 1 minuut
Beeld uit de succesvolle Melkunie-campagne met Peer Mascini

Als het gaat over de koe, gaat het vaak over de problemen die ze veroorzaakt. De koe als zondebok. In het stikstofdebat is ze ongewild hoofdrolspeler. Je zou haast vergeten hoe bijzonder de koe is, en hoe innig verstrengeld met het Nederland van heden en verleden.

Vijf van de zestien grootste familiebedrijven verdienen hun geld vooral met de koe. Alle negatieve berichtgeving ten spijt, lijkt de zuivelsector te floreren: dankzij een gestegen melkprijs maakte het gemiddelde inkomen van een melkveehouder vorig jaar een reuzensprong naar 115.000 euro.

Lees hier het hele omslagverhaal: Kalme brenger van voorspoed en feelgood

De koe is al eeuwen een pijler onder de Nederlandse economie. Niet voor niets staat het dier al sinds de Gouden Eeuw symbool voor welvarendheid. Fries-Hollandse fokprogramma’s genieten wereldfaam, in de export van zuivel loopt Nederland voorop. De koe brengt Nederland welvaart.

Koe is alledaags, maar heel geliefd

Weinig zo vertrouwd en geliefd als het beeld van een zwart-witte koe in de wei. Weinig zo alledaags ook. Juist daarom vinden kunstenaars en reclamemakers inspiratie in het Nederlandse rund.

De koe is heel gewoon, maar om talloze redenen het bewonderen waard. Daarom brengt EW deze week een ode aan de koe. Waaraan dankt ze haar populariteit? Waarom gedijt ze hier zo goed? Wat maakte Adema 197 tot de succesvolste fokstier? En vooral: wat maakt de koe typisch Nederlands?