Verhaal van de week Premium Corner

Ode aan de koe: kalme brenger van voorspoed en feelgood

18 januari 2023Leestijd: 13 minuten

De koe is innig verstrengeld met Nederland. Maar als hoofdrolspeler in het stikstofdebat krijgt ze niet de eer die ze verdient. Ode aan een alledaags dier dat om vele redenen uniek is.

Wie de band tussen Nederland en de koe wil begrijpen, moet eens kijken naar wat Clara 69 een paar jaar geleden overkwam. Het Holstein Friesian-rund kreeg een rood-wit-blauwe sjerp omgehangen door de Woerdense burgemeester, gezegend met de passende naam Victor Molkenboer. Hij huldigde de koe omdat ze haar 100.000ste liter melk had gegeven.

Kort daarvoor kreeg Mien 164 na 130.000 liter bezoek van de eerste burger van Bellingwolde. ‘Supertrots’, sprak de eigenaar. Melkvee een inwisselbaar gebruiksartikel? Niet voor de boer. En voor Nederlanders zonder affiniteit met de agrarische sector is de koe evenzeer meer dan de som van haar opbrengsten.

Pronkstuk op hoeven

De uit 1410 stammende Woerdense Koeiemart (bij voorkeur fonetisch gespeld) geldt sinds 2017 als Nederlands immate­rieel cultureel erfgoed. Ooit draaide dit spektakel in oktober om koeienhandel per handjeklap, tegenwoordig heeft vermaak de overhand. Vaste ingrediënten zijn onder meer koeienshows en -keuringen, kermis en snert.

 

Ook op de Holland Holstein-shows in Leeuwarden wordt de esthetiek van het rund gevierd, evenals op de Nationale Rundvee Manifestatie in Zwolle.

 

In maart 2022 koos een vakjury Truus 68 tot beste boerenkoe van Nederland. De deskundigen roemden vooral de fraaie bouw, de weinige slijtage en de goed aangehechte ­uier van het toen veertienjarige beest uit Luyks­gestel, Noord-Brabant.

Geen dier, zelfs niet de leeuw in het rijkswapen, is zo innig verstrengeld met het Nederland van heden en verleden als de koe. Ze is niet weg te denken, al is ze tegenwoordig vaker aangeklaagde dan prima donna. Over de sleutelrol die ze ongewild speelt in het stikstof­debat, gaat het vaker dan over de voorspoed die ze belichaamt, over de creativiteit die ze losmaakt en over de liefde die ze oproept. Schuldig verklaard of niet, nijver verricht ze dagelijks een wonder. Dankzij vier magen, 50 meter darm en 10 uur herkauwen per etmaal verandert ze voor de mens oneetbare grondstoffen in hoogwaardige eiwitten.

Ja, weinig zo alledaags als een koe. Met als spijtig gevolg dat te weinig wordt stilgestaan bij haar talrijke verdiensten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.