Wilders: ‘Klaver en zijn vriendjes gaan het Torentje kraken’

28 maart 2017Leestijd: 2 minuten
Kamer in debat over bevindingen Schippers. Foto: ANP

Geert Wilders (PVV) en Mark Rutte (VVD) zijn de confrontatie aangegaan in  het debat over de verkiezingsuitslag. Amper was Mark Rutte begonnen of Geert Wilders meldde zich al aan de interruptiemicrofoon.

Wilders verweet Rutte en Sybrand Buma (CDA) dat hij geen kans krijgt aan de onderhandelingstafel. Omdat de PVV met 20 zetels de tweede partij van Nederland is, vindt Wilders dat hij een plaats aan tafel verdient. Ook is hij bereid om met iedereen te praten, zegt hij.

Geert Wilders begon zijn betoog met een verwijzing naar ‘het verkeerde soort populisme’, een campagneleus van Mark Rutte. ‘Het verkeerde soort populisme: in de verkiezingen stoere praatjes, na de verkiezingen in zee gaan met GroenLinks. Dát is het verkeerde populisme,’ zei Wilders.

Catshuis 2012

Onderwerp van gesprek werd al snel het gestrande Catshuisoverleg, in 2012. Destijds liep het kabinet-Rutte I stuk, na wekenlange onderhandelingen met gedoogpartner Geert Wilders.

Zowel Wilders enerzijds als Rutte en Buma anderzijds verweten elkaar daar een grote fout te hebben gemaakt. Wilders vond dat Rutte destijds te veel wilde bezuinigen, de andere twee namen Wilders kwalijk dat hij is weggelopen op het hoogtepunt van de financiële crisis.

Geen vertrouwen

Buma en Wilders kwamen met elkaar in botsing. Wilders citeerde oud-minister van Defensie Hans Hillen, die zou hebben gezegd dat Wilders geen blaam trof. Buma ontkende dit. ‘U zat destijds met mij aan tafel, niet met de heer Hillen. U spreekt niet de waarheid. Op die manier kan er geen vertrouwen ontstaan.’

Wilders verklaarde dat hij zich bij de onderhandelingen in het Catshuis achter zoveel bezuinigingen moest scharen, dat de PVV daar geen verantwoordelijkheid voor wilde nemen. Hij citeerde een ING-rapport waarin staat dat bij het zogeheten Kunduz-akkoord (het begrotingsakkoord tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks) dat volgde te grote bezuinigingen zijn afgesproken waardoor de economie onnodig is geschaad. Rutte noemde dit onzin en verweet Wilders dat hij is weggelopen in het heetst van de strijd.

‘Krakers in het torentje’

‘Klaver dreigt het torentje te kraken,’ zo sloot Wilders zijn betoog af. ‘Wie op de VVD heeft gestemd, krijgt een windmolen, straatterreur en een moskee, en ook heel veel blauwe enveloppen van de belasting. Wat een gaaf land, met GroenLinks erbij. Mark Rutte is een Groenrechtse rakker geworden. We krijgen niet Rutte III, maar Duyvendak I.’

‘In een regering moet je landsbelang altijd boven partijbelang laten gaan, en dat heeft Wilders niet gedaan,’ riposteerde Mark Rutte.

Wilders hoopt dat de onderhandelingen mislukken, en dat is in het landsbelang, meent hij. Een kabinet met GroenLinks is volgens Wilders het slechtste wat Nederland kan overkomen. Eerder noemde hij een kabinet met de Partij van de Arbeid het slechtste wat Nederland kan overkomen.