Hoe DENK duivels slim met controverse omgaat

20 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

NRC onthulde dat DENK internettrollen inzette om het gedachtengoed (zo heet dat tegenwoordig nu eenmaal) van de partij te verspreiden, om berichtgeving over DENK te beïnvloeden en om critici aan te vallen.

In deze Turkse afsplitsing van de PvdA wordt Trump allerminst als held gezien, maar je moet niet al te kieskeurig zijn als je zonder Sylvana Simons een Kamerzetel wilt bemachtigen, dus neem je graag methoden van Trumps campagneteam over. En natuurlijk ook die van de echte grote leider, Recep Tayyip Erdogan, bij wiens uitspraken je schriftgeleerden nodig hebt om te begrijpen wat hij echt heeft gezegd.

Filiaalchef van Erdogan
Nadat Erdogans filiaalchef Tunahan Kuzu zich in vele bochten had gekronkeld om de onthulling te bevestigen en tegelijkertijd te ontkennen, trok Kuzu woensdag het boetekleed aan.

Het was het werk van ‘een aantal jongeren’ in de partij, die zonder toestemming van de partijleiding hadden gehandeld. (Overigens bleek nummer 2 van de lijst, Farid Azarkan, ook tot die ‘jongeren’ te behoren.)

Waarom DENK hooguit een paar zetels krijgt. Lees deze analyse van Syp Wynia >2016-11-22 18:07:02 DEN HAAG - Tunahan Kuzu van de politieke beweging DENK staat de pers te woord over de veiligheid van haar kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons na afloop van een gesprek hierover met de verantwoordelijke diensten van de overheid. ANP BART MAAT

Een dag later werd hij door Eva Jinek zodanig in het nauw gebracht, dat hij niet anders meer kon dan tot tweemaal toe verzekeren: ‘Het zal niet meer gebeuren. Zo gaan wij niet te werk. Wij strijden met open vizier.’

Duivels slim. Want als DENK opnieuw gebruikmaakt van deze onfrisse methoden, kán het eenvoudig niet waar zijn, want Kuzu heeft zelf gezegd dat het niet meer zou voorkomen. En de uitspraken van de leider wegen zwaarder dan de werkelijkheid.