Waarom kon corrupte rechercheur zo makkelijk zijn gang gaan?

09 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Opnieuw staat de politie er gekleurd op. Een ervaren rechercheur heeft jarenlang tegen betaling informatie doorgespeeld aan de onderwereld. De schade is groot.

Donderdagavond kwam NRC Handelsblad met het nieuws dat eind september een agent van de Nationale Recherche is aangehouden.

Hoe is het mogelijk dat een corrupte agent zo lang onder één hoedje kan spelen met het milieu? In een gezonde organisatie waren veel eerder de alarmbellen gaan rinkelen.

Corruptie bij de politie is helaas niet nieuw. ‘Die pet past ons allemaal’, was vroeger de slogan om nieuwe mensen te trekken. In het milieu is ‘een pet’ echter de bijnaam voor een ‘platte’ agent: iemand die tegen betaling gevoelige opsporingsinformatie lekt. Die pet past helaas velen.

Zwart geld

Waarom liep de betrokken agent niet eerder tegen de lamp? Had niemand van zijn collega’s door dat hij innige contacten onderhield met criminelen? De man beschikte over veel zwart geld. Viel zijn uitgavenpatroon niet op?

Waarom wilde hij alles weten? Blijkbaar is het ook een fluitje van een cent om opsporingsinformatie op de thuiscomputer te hebben.

De aangehouden rechercheur wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. Drugsbendes en omstreden motorclubs als Satudarah en No Surrender waren op de hoogte van lopende onderzoeken. Ongetwijfeld pasten zij hun werkwijze aan en konden indien nodig bewijs van criminele activiteiten wegwerken.

Levensgevaar

Het zou kunnen verklaren waarom onderzoeken naar zware en georganiseerde misdaad al jaren te weinig opleveren.

De rechercheur had toegang tot alle dossiers van grote onderzoeken. Daarin staan ook namen, adressen en telefoonnummers van getuigen en informanten. Die zijn door de corruptie in levensgevaar. Als er zo gemakkelijk wordt gelekt, zijn steeds minder mensen bereid om te verklaren.

Het valt te hopen dat de verdachte opening van zaken geeft. Werkte hij alleen of had hij handlangers? Voor integere rechercheurs is het een klap in hun gezicht dat een collega jarenlang dubbelspel speelde. Ook voor de politie en justitie alle reden om het integriteitsbeleid aan te scherpen.