Met zijn jihadisten-uitspraak toont Rutte zich een waardig premier

09 maart 2015Leestijd: 4 minuten
'ANP'

De hypocrisie van sommige Nederlandse politici zal iedere radicale moslim woedend maken. En dat is niet eens onbegrijpelijk: met geavanceerde wapens doodt Nederland jihadisten, maar in verkiezingstijd mogen we niemand ‘de dood toewensen’.

Een uitspraak moet corresponderen met de waarheid en de motieven van de spreker. Het waarheidsgehalte van een uitspraak moet in alle gevallen voorop staan – anders verliest de wereld door onbetrouwbaarheid haar stabiliteit.

Het gaat mij hier niet om private gesprekken tussen verschillende mensen, noch om economische activiteiten.

Vertrouwen

De stabiliteit van de ons omringende wereld is in gevaar wanneer uitspraken van politici niet corresponderen met de waarheid. Een politieke orde functioneert bij de gratie van het vertrouwen tussen politici en kiezers of burgers.

Premier Mark Rutte (VVD) was het tijdens het RTL-verkiezingsdebat eens met de stelling: ‘Uitgereisde jihadisten kunnen daar beter sneuvelen dan terugkeren naar Nederland.’ En daarna barstte de discussie los.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat de uitspraak van Rutte wel ‘moet kunnen’, omdat het ‘heel helder’ was dat hij sprak als VVD-leider en niet als premier. Volgens Asscher zou Rutte dat als premier niet mogen zeggen: ‘Ik vind niet dat je als kabinet mensen kunt toewensen te sterven. Wie misdrijven pleegt, moet worden berecht.’

Oermens

Om vervelende misverstanden te voorkomen, voegde Asscher er onmiddellijk aan toe dat ‘wie voor de jihad naar Syrië of Irak vertrekt, het risico loopt dat het hem de kop kan kosten’. Deze waarheid heet een feitelijke constatering die al bij de oermens bekend was: wie aan een gewapend conflict deelneemt, aanvaardt de nare consequenties daarvan.

Teneinde duidelijk te maken waarover we het hebben, zet ik de feiten op een rij: een F-16 Fighting Falcon beschikt over een 20 millimeter M61A1 snelvuurkanon met 511 patronen en maximale vuursnelheid van zesduizend schoten per minuut.

Mocht het Asscher, Pechtold, Van Ojik, Buma en Samsom nog niet helder zijn, we hebben het over: Aim-120-radargeleide lucht-lucht-raketten, Aim-9-infraroodgeleide lucht-lucht-raketten, 6-loops 20 mm boordkanon (510 rounds, 6.000 rounds per minuut), Mk82 (500 pond), Mk84 (2.000 pond), GBU-12 (500 pond lasergeleid), GBU-10 (2.000 pond lasergeleid), BLU-109 (2.000 pond lasergeleid, speciaal voor gebouwen), JDAM (Joint Direct Attack Munition, 500 en 2.000 pond GPS-geleid), CBU-87-clusterbom.

Lasergeleid

Heren, schrik niet: hebben jullie ooit gezien wat een GBU-12 (500 pond lasergeleid) of GBU-10 (2.000 pond lasergeleid) aanricht? Wie een halve oorlog heeft meegemaakt, weet wat deze bommen aanrichten: afgehakte hoofden, handen, benen, en vooral verbrande lijken.

Niettemin vindt onze vicepremier: ‘Mensen doodwensen maakt geen onderdeel uit van het kabinetsbeleid.’ Ik ben het helemaal eens met minister Asscher. Een kabinet wénst niemand dood.

Een kabinet is geen wensconstructie maar een handelingsconstructie. De beschrijving van een F-16 – en dus de inzet daarvan – laat zien wat de gevolgen van de handelingen van het kabinet kunnen zijn.

Buma

Inderdaad heren, het Nederlandse kabinet wenst de Nederlandse jihadisten niet de dood toe – het kabinet brengt ze de dood toe. Het verschil tussen de dood toewensen en de dood toebrengen is inderdaad groot.

CDA-leider Sybrand Buma vindt dat ‘een politicus mensen niet dood mag wensen’. Moeten onze F-16 piloten bij bombardementen hun doelen dus voorbij gaan? Moeten ze niet-succesvolle bombardementen uitvoeren?

Buma vraagt onze piloten om de vijand niet te dood te bombarderen. Elke missie die nu boven Irak of Syrië wordt uitgevoerd, is een geslaagde missie wanneer de vijand – het zijn mensen die wij jihadisten noemen – worden gedood. Of in militaire termen: worden geneutraliseerd.

Medaille

En als de piloten een succesvolle missie hebben uitgevoerd, krijgen ze later van het Nederlandse kabinet een medaille.

Dan onze meest geliefde nihilist. Alexander Pechtold vond de uitspraak van Rutte ‘een premier onwaardig’.

In werkelijkheid is Pechtold zelf een volksvertegenwoordiger onwaardig, om twee redenen: hij steunt de handelingen van dit kabinet waarbij door de inzet van F-16’s mensen worden gedood, terwijl hij later ontkent dat hij anderen de dood toewenst dan wel toebrengt.

Hij misleidt zijn kiezers. De tweede reden is ook ernstig: hij laat onze militairen die met zijn steun anderen doden, in de steek.

Hypocrisie

Onze militaire trainers in Koerdistan leren Koerdische militairen om op een effectieve en snelle wijze de vijand uit te schakelen. Moeten ze daarmee stoppen omdat ze van de meerderheid van de Kamer de vijand de dood niet mogen toewensen, laat staan toebrengen?

De politieke, militaire hypocrisie van deze Nederlandse politici zal iedere radicale moslim woedend maken. Omdat ze terecht denken: zij doden ons met hun geavanceerde wapens, maar vertellen hun volk dat ze niemand de dood toewensen.

Wie zijn soldaten op oorlogspad stuurt, moet ze bemoedigend toespreken – niet pacifistisch.

De uitspraak van onze premier was waarachtig en ook goed gemotiveerd. Wij zijn in oorlog met de jihadisten in Irak, Mali, Afghanistan, et cetera. En daar moeten de vijanden worden uitgeschakeld. Dat moet je hopen, wensen en vooral realiseren.

Terroristenafdeling

In werkelijkheid zijn er weinig verstandige mensen die hopen dat de vijand terugkeert in onze steden. Daarom wil het kabinet van VVD en PvdA de jihadisten denaturaliseren om hun terugkeer onmogelijk te maken.

En als het iemand toch nog lukt om naar Nederland terug te keren, zijn ze welkom op de terroristenafdeling in Vught.

Het Nederlands kabinet wenst niemand de dood toe, maar het kabinet brengt met de steun van CDA en D66 de jihadisten de dood toe.

Waardigheid en waarheid zijn verbonden met elkaar. Mark Rutte is daarom een waardige premier.