Bizar dat pedoclub Martijn mag voortbestaan

03 april 2013Leestijd: 2 minuten

De wetgever moet zo snel mogelijk een wetsvoorstel indienen dat het propageren van seks met kinderen strafbaar stelt.

Pedoclub Martijn zou geen bestaansrecht moeten hebben. Dat het Gerechtshof Leeuwarden het verbod en de ontbinding van Martijn in hoger beroep heeft teruggedraaid, stuit tegen de borst. Het Hof verwijst naar de strikte eisen van de Hoge Raad voor zo’n verbod. Maar de hoogste rechter heeft niet altijd gelijk.

Ontwrichting

De juridische strijd over Martijn duurt al jaren. Eerder verbood de Assense rechtbank de club. Dat vonnis heeft het Hof nu vernietigd.

De activiteiten van de club zijn weliswaar in strijd met de openbare orde, maar er is geen sprake van een dreigende ontwrichting van de samenleving. Die eis stelt de Hoge Raad aan een verbod door de civiele rechter.

Seks met kinderen
Het blijft bizar. Een club die seks met kinderen goedpraat, moet verboden kunnen worden. Bestuursleden zijn in het verleden veroordeeld voor seksuele delicten. Dat valt de vereniging niet aan te rekenen, vindt het Hof.

Natuurlijk is vrijheid van vereniging een grondrecht, maar een club die crimineel gedrag verheerlijkt, verspeelt dat recht.

De belangen van kinderen moeten prevaleren. Zij verdienen bescherming tegen volwassenen die seks met hen willen. Dat is een kerntaak van de overheid.

Kansloos
Het Openbaar Ministerie kan naar de Hoge Raad stappen, maar met de huidige strikte criteria van de hoogste rechter is zo’n cassatieverzoek vrijwel kansloos.

De wetgever moet daarom zo snel mogelijk een wetsvoorstel indienen dat het propageren van seks met kinderen strafbaar stelt. Ook dient Nederland zich te houden aan het Verdrag van Lanzarote. Op grond daarvan kan een club worden verboden als een bestuurslid is veroordeeld voor bezit van kinderporno. Nederland heeft dat verdrag ondertekend. Nu de uitvoering nog.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.