nederland

Politie declareert tien miljoen voor kosten asielzoekers

11 december 2015Leestijd: 2 minuten

De politie wil de kosten die het afgelopen jaar gemaakt zijn bij de opvang van asielzoekers verhalen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De rekening bedraagt zo’n tien miljoen euro.

De identificatie van asielzoekers, maar ook het waarborgen van de veiligheid, heeft gezorgd voor een miljoenenrekening. Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik laat in het AD weten dat hij er niets voor voelt om zelf voor de kosten op te draaien.

2.000 agenten

Hij verhaalt niet de inzet van mankracht op het Rijk, maar wel extra kosten, zoals gemaakte overuren en aangeschaft materiaal. Zo heeft de politie extra plekken ingericht om vluchtelingen te registreren en te identificeren. In totaal zouden zo’n 1.500 tot 2.000 politiemannen worden ingezet om te helpen bij de opvang van asielzoekers.

Ook moeten agenten zich bezighouden met het aanpakken van criminaliteit onder de migranten. Vooral in Oost-Nederland, waar een aantal grote opvangcentra zijn, was dat de afgelopen tijd nodig: sinds september werden 63 asielzoekers aangehouden, veelal voor winkeldiefstal.

Bezuinigen

Eerder werd bekend dat de inzet van extra agenten ter beveiliging van noodopvangplekken kan leiden tot capaciteitsproblemen bij de politie. Andere politietaken komen dan op de plank te liggen, zoals onderzoeken naar straatroven en overvallen. Deze problemen zouden zich vooral op lokaal niveau afspelen.

Volgens de korpschef zou een groot probleem ontstaan bij de begroting van de politie als het Rijk de rekening niet vergoedt. De politie moet namelijk flink bezuinigen, mede doordat de reorganisatie van 24 regionale korpsen naar één nationale politie veel meer heeft gekost dan gedacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.