Utrecht zet streep door demonstratie Pegida om veiligheidsredenen

06 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De anti-islamitische verzetsbeweging Pegida Nederland mag zaterdag niet protesteren in het centrum van Utrecht. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen vrijdagochtend besloten.

Pegida mag een dag later wel demonstreren bij het Hogelandsepark in Utrecht, maar de beweging wil graag haar geluid laten horen in het centrum van de stad. Op dezelfde plek waar de antiracisme organisatie Utrecht Bekent Kleur ook wilde demonstreren.

‘De boodschap van beide organisaties staat lijnrecht op elkaar. Het risico op wanorde is te groot,’ zei Van Zanen. Utrecht Bekent Kleur mag op zaterdag demonstreren in het park, Pegida een dag later.

Protestmars

De demonstranten van Pegida wilden gezamenlijk naar het Hogelandsepark lopen, maar de gemeente heeft ook dat verboden. Betogers moeten met bussen vanaf station Utrecht Centraal naar het park gaan. Van Zanen stelt het belang van veiligheid boven het recht op demonstratie.

De vorige demonstratie van Pegida in Utrecht op 11 oktober verliep onrustig. Aanhangers van Pegida gingen op de vuist met extreem-linkse tegendemonstranten. ME en politie moesten er aan te pas komen om de verschillende groepen uit elkaar te houden. Uiteindelijk werden tien mensen aangehouden.

Onderzoek

Tijdens de demonstratie was Raffie Chohan een van de sprekers namens Pegida. ‘De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims,’ zei ze destijds. Ook noemde ze de islam een ‘krankzinnige ideologie’ die een reden is om ‘moslims te verachten en te haten’.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Chohan van discriminatie door de uitspraken. ‘De officier van justitie denkt dat er een grens is overschreden,’ zei een woordvoerder over de zaak. Als de politie klaar is met het verhoren van Chohan, beslist het OM of het overgaat tot vervolging.