OM verdenkt Pegida-spreker Chohan van discriminatie

05 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

‘De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims,’ zei Raffie Chohan van Pegida Nederland tijdens een demonstratie. Het Openbaar Ministerie verdenkt Chohan van discriminatie.

‘De officier van justitie denkt dat er een grens is overschreden,’ zegt een woordvoerder van het OM Midden-Nederland tegen elsevier.nl.

Onderzoek

Chohan deed haar uitspraken tijdens een demonstratie van Pegida Nederland in Utrecht vorige maand. Het OM heeft het onderzoek naar de demonstratie al afgerond, maar de politie moet Chohan nog horen. Als dat is gebeurd, kan het OM beslissen of het overgaat tot vervolging.

‘Het was een pittige toespraak. De kans dat de officier doorzet is groot,’ zegt een woordvoerder.

Inteelt

De uit Duitsland afkomstige beweging demonstreerde vorige maand voor het eerst in Nederland. Er kwamen zo’n driehonderd demonstranten naar het protest en er waren ook tegendemonstranten naar Utrecht gekomen.

Chohan zei behalve dat de ‘massieve inteelt in de islamitische cultuur’ die schade zou aanrichten aan ‘de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims’, ook dat nieuwkomers niet aan de eisen van de arbeidsmarkt voldoen. Ze noemde de islam een ‘krankzinnige ideologie’ die een reden is om ‘moslims te verachten en te haten’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Utrecht zei in eerste instantie dat ‘tot dusverre niet is gebleken dat er strafbare uitingen zijn gedaan door sprekers van beide demonstraties’. Maar hij benadrukte dat de gemeente dat nog zou evalueren met het OM en de politie.

Duitsland

Een groot deel van de aanwezigen bij de Pegida-demonstratie was afkomstig uit Duitsland. De Nederlandse tak van de anti-islamitische beweging staat onder grote invloed van de Duitse moederbeweging, zegt Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting.

Er waren in Utrecht ook demonstranten aanwezig uit extreemrechtse en radicaal-rechtse kringen, waaronder aanhangers van Identitair Verzet, Pro Patria, Voorpost en de Nederlandse Volksunie.

Weekblad Elsevier sprak Chohan in augustus, toen zij zich inzette voor de door haar opgerichte Dutch Defense League.

Chohan is een uitgesproken PVV-stemmer: ‘Ik word door extreem-links weggezet als nazi, maar het is een manke vergelijking. Ik kom uit Indonesië en ben opgegroeid met een Pakistaans-islamitische vader. Ik heb in mijn jeugd zelf ondervonden hoe het is als moslims jou hun waarden opdringen.’