Presidium wil onderzoek naar lek commissie-stiekem

12 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het presidium zal aan de Tweede Kamer voorstellen om een onderzoekscommissie in te stellen die onderzoek moet doen naar het lek in de commissie-stiekem. Deze onderzoekscommissie moet kijken naar de inhoud van de zaak.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg maakte dat donderdag bekend na een drie uur durend overleg van het presidium, het bestuur van de Kamer. Het blijft dus onduidelijk wie er precies heeft gelekt, en of de fractievoorzitter die heeft gelekt ook daadwerkelijk wordt vervolgd.

Staatsgeheimen

Het presidium van de Tweede Kamer kwam donderdag bijeen om te praten over lekken vanuit de commissie-stiekem, het overleg van fractievoorzitters die daar over lopende veiligheidszaken en soms ook over staatsgeheimen worden geïnformeerd.

Het Openbaar Ministerie heeft al het een en ander onderzocht, maar kon verder geen onderzoek doen omdat het daar niet bevoegd voor is. Reden daarvoor is dat er mogelijk sprake is van een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer.

Belgegevens

De zaak draait om 1,8 miljoen belgegevens die aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werden verstrekt in het kader van terrorismebestrijding, waarover minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken destijds onjuiste informatie had verstrekt.

Hij kreeg hiervoor vorig jaar van een groot deel van de oppositie een motie van wantrouwen. Ook zou hij het nagelaten hebben de Kamer erover te informeren. Maar de commissie-stiekem zei niets te weten van de verzameling van 1,8 miljoen metadata. Hierna werd er uit de commissie gelekt dat het kabinet de Kamer daar wel degelijk vertrouwelijk over had ingelicht.