Oud-minister Ben Bot: ‘We moeten zorgen dat Turkije bij ons blijft’

10 november 2015Leestijd: 2 minuten
'Marco Bakker'

Turkije moet lid worden van de Europese Unie. Dat zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) deze week in een interview met Elsevier.

Bot was van 1986 tot 1989 ambassadeur in Ankara. Het land heeft toen zijn hart gestolen. ‘Een politieke en economische groeidiamant,’ noemt hij het.

Bot: ‘We kunnen veel kritiek hebben op Turkije, maar het is onze buffer tegen een boel vervelende landen. Niet dat ze morgen lid moeten worden, maar we moeten zorgen dat Turkije bij ons blijft. De Turken zien zelf ook dat het Westen hun enige optie is. Niet het oosten. Ze hebben de Russische beer zevenhonderd jaar in hun nek gevoeld. Daarom is het goed dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Turkije is gegaan.’

Aanzuigende werking

Dat de Unie er bij Turkse toetreding 75 miljoen moslims bij krijgt, is volgens Bot geen probleem. ‘Er is nogal wat verschil tussen islamieten. De kwaaien zitten in het Midden-Oosten en deels in Afghanistan. De Turken zijn gematigd islamitisch. Geen scherpslijpers.’

Hij verwacht niet dat de Turken, eenmaal lid van de Unie, massaal naar het Westen zullen komen. ‘Integendeel. Er willen er steeds meer van hier terug. Die vinden het daar leuker dan hier. En het is ook leuker in Turkije. Warmer, lekkerder eten, prettiger levensomstandigheden. Natuurlijk, er is ook nog veel mis.’

De uitspraak van Merkel dat de Syriërs welkom waren, noemt hij ‘mooi, maar onverstandig vanwege de aanzuigende werking’. Bot vermoedt dat ze sprak vanuit haar achtergrond als domineesdochter.

Hij waarschuwt voor de gevolgen van de immigratie van Syriërs. ‘Ze importeren hun twisten nu bij ons. Dat zullen we nog gaan merken. Niet dat je niet barmhartig moet zijn en ze moet opvangen. Ik zeg tegen politici: dit is het begin. Ze zullen blijven en hun onderlinge twisten hier voortzetten.’