Opvangplekken uitgeprocedeerde asielzoekers raken vol

04 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Amsterdam is binnenkort niet meer in staat om alle uitgeprocedeerde asielzoekers van opvang te voorzien. Verdeeld over twee locaties kan de stad dagelijks 135 man opvangen.

In de Amsterdamse gemeenteraad vroeg Rutger Groot Wassink (GroenLinks) woensdagmiddag om een oplossing voor de steeds vollere opvanglocaties. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) bevestigt het probleem.

Elders

Groot Wassink wilde de 135 beschikbare plekken graag uitbreiden, maar daar steekt Van der Laan een stokje voor. Hij is bang dat uitbreiding meer asielzoekers naar Amsterdam zal trekken. Daarom wil hij het teveel aan uitgeprocedeerden doorsturen naar andere gemeenten.

In het begin maakten maar weinig asielzoekers gebruik van de opvang, maar nu zitten de twee locaties in Amsterdam behoorlijk vol. Omdat de winter voor de deur staat, worden komende weken nog meer aanmeldingen verwacht.

Opvang

De opvanglocaties bestaan nu bijna een jaar en bieden een alternatief voor een illegaal verblijf in kraakpanden. Dat alternatief was hard nodig; een groep uitgeprocedeerde asielzoekers kraakte eerder een kerk en een kantorencomplex.

Sinds december 2014 vangt Amsterdam elke avond maximaal 135 uitgeprocedeerde asielzoekers op, verdeeld over twee locaties. Vanaf 17.00 uur kunnen zij daar terecht voor een warme maaltijd, een douche, een bed en een ontbijt. Om 9.00 uur moeten de uitgeprocedeerden de locatie weer verlaten.

‘Uitgeprocedeerd’

Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten zelf hun terugkeer regelen, waarbij zij de overheid om hulp mogen vragen. Als de asielzoekers niks regelen, mogen de Koninklijke Marechaussee en de vreemdelingenpolitie hen het land uitzetten.

De uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen vier weken om het land te verlaten, maar dat gebeurt lang niet altijd. Volgens een rapport van Dienst Terugkeer en Vertrek zijn vorig jaar 4.400 asielzoekers gedwongen uitgezet en vertrokken 4.110 zelfstandig. Er bleven 7.440 uitgeprocedeerden over. Het is onduidelijk of zij nog in Nederland zijn.