Kunnen barmhartige Nederlanders niet zelf een uitgeprocedeerde in huis nemen?

02 september 2014Leestijd: 2 minuten

Goed dat Teeven het verzoek van Amsterdam negeert over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het Rijk moet niet zorgen voor opvang, maar voor terugkeer naar eigen land.

Onder meer Amsterdam en Den Haag zitten omhoog met grote groepen uitgeprocedeerde asielzoekers die als moderne nomaden rondtrekken, op zoek naar een verblijfplaats.

Deze uitgeprocedeerden, nu illegaal in Nederland, willen niet terug naar hun eigen land of regio, zeggen niet terug te kunnen naar hun eigen land of regio, of de landen van herkomst geven geen medewerking aan hun terugkeer.

Ze hebben tijdens een rechtsgang van vele jaren waarbij zij werden bijgestaan door een door de belastingbetaler betaalde asieladvocaat, keer op keer nul op het rekest gekregen van de onafhankelijke rechter: hun vluchtverhalen deugen niet.

Armoelijders

De gemeenten balen van deze karavaan van zielige armoelijders uit de derde wereld, die van ‘vluchtschool’ naar ‘vluchtflat’ naar ‘vluchtkerk’ trekken en die keer op keer op straat dreigen te belanden. Tal van Nederlanders ‘met het hart op de goede plaats’ verwijten de overheid onbarmhartig te zijn.

De gemeenten vinden, terecht, dat het Rijk moet zorgen voor een beleid dat de uitgeprocedeerden ook daadwerkelijk doet terugkeren naar hun eigen land.

Daarom heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) nu het Rijk verzocht om de illegalen ‘bed, bad en brood‘ te bieden: onderdak en een minimum rantsoen.

Genegeerd

Terecht heeft verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) dat verzoek genegeerd. Zou het Rijk dat doen, dan zou daarmee de uitspraak van de rechter in een vreemd daglicht worden gesteld.

Dus moet Teeven nog meer haast maken om landen of regio’s bereid te vinden om deze uitgeprocedeerde economische vluchtelingen (ze lopen in eigen land volgens de rechter geen gevaar) terug te nemen. Laat hem vooral het dreigmiddel inzetten dat anders acuut de ontwikkelingshulp wordt gestopt.

In de tussentijd kunnen al die goedbetaalde asieladvocaten en over deze ‘misstanden’ verontwaardigde aanhangers van bijvoorbeeld GroenLinks en ChristenUnie allemaal één of meer uitgeprocedeerden in huis nemen. Om te laten zien dat ze echte Gutmenschen zijn.