Neem vluchteling in huis? Voorlopig blijft het bij mooie woorden

06 november 2015Leestijd: 2 minuten

De initiatieven om asielzoekers in huis te nemen, sterven vooralsnog in schoonheid. Er staan slechts tien asielzoekers geregistreerd die door particulieren in huis zouden zijn genomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), schrijft het AD.

Tegengewerkt

De initiatiefnemers zeggen nog ‘in voorbereiding’ te zijn of vinden dat ze worden tegengewerkt door het COA en VluchtelingenWerk Nederland. Op dit moment staan er slechts tien personen geregistreerd bij het COA die door particulieren zouden zijn opgevangen.

En zelfs van deze personen is niet zeker of zij bij particulieren verblijven. Ze kunnen ook tegen betaling ergens onderdak hebben gevonden, zegt een woordvoerder van het COA.

Medeleven

Toen de ‘iconische foto’ van het Koerdische jongetje Aylan een golf van medeleven veroorzaakte in Nederland, schoten de initiatieven om migranten te helpen uit de grond.

Bekende Nederlanders riepen in een advertentie in De Telegraaf op tot actie. ‘Op ons kan een beroep gedaan worden,’ zeiden zij. Actrice Hanna Verboom ging zelfs haar zolderkamer klaar maken voor de opvang van asielzoekers, zo verklapte ze bij het VARA-programma De Wereld Draait Door.

Vragen

Maar vooralsnog hebben al die goede bedoelingen nog niet tot resultaten geleid. Volgens initiatiefnemers willen mensen wel helpen, maar zijn er ook veel vragen over de opvang. Mensen willen bijvoorbeeld weten wat voor gevolgen het opnemen van asielzoekers heeft voor de huursubsidie.

Het Amsterdamse initiatief takecarebnb.com zegt dat er nog ‘enkele zaken’ moeten worden uitgezocht voor de koppeling van personen kan beginnen. De mensen achter de website VluchtelingenWelkom voelen zich tegengewerkt door instanties als het COA. Die organisaties zouden de particuliere opvang ontmoedigen. Volgens het COA moet de opvang niet worden onderschat en vooral aan professionele mensen overgelaten worden. Stichting VluchtelingenWerk wijst op de jaren negentig toen opvang van vluchtelingen uit de Balkan-oorlog op teleurstellingen uitliep door slechte communicatie en oorlogtrauma’s.

Opstopping

De tien personen die zelf onderdak hebben geregeld, kregen hier een financiële vergoeding voor. Omdat de asielzoekerscentra vol zitten, betaalt het COA personen om hun recht op een bed op te geven zodat er ruimte kan worden gemaakt.

In azc’s zitten veel mensen met een verblijfsstatus voor wie nog geen sociale huurwoning beschikbaar is. Zij zorgen voor opstoppingen in de asielopvang.