‘Alleen bij aanwijzingen gevaar zetten we Syriëganger vast’

19 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

We leven in een rechtsstaat, waardoor teruggekeerde Syriëgangers alleen kunnen worden opgepakt als er aanwijzingen zijn dat ze een gevaar zijn voor onze samenleving.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de aanslagen in Parijs.

Het was een waarschuwing aan PVV-leider Geert Wilders, die eerder op de dag eiste dat terugkerende Syriëgangers meteen in de gevangenis moeten worden gezet.

Bovendien moeten ‘mogelijke terroristen preventief worden vastgezet’, om te voorkomen dat zij aanslagen gaan plegen, aldus de PVV’er.

Screening

Rutte zei dat de controle van binnenkomende asielzoekers is versterkt. Als er geen duidelijkheid bestaat over de precieze plannen van vluchtelingen en migranten die zich melden in Nederland, worden ze vastgezet.

Maar zijn eigen partij vindt dat er meer moet gebeuren. Dit biedt volgens fractievoorzitter Halbe Zijlstra onvoldoende zekerheid. Hij wil dat elke asielzoeker wordt gecheckt: uit welk land komt hij, wat is zijn achtergrond en wat komt hij hier doen?

Daarbij maakt het niet of ze uit het Schengengebied komen of niet. ‘Die mensen moet je apart zetten en vrijheidsbeperkende maatregelen opleggen om te zien of ze een risico zijn.

Want Schengen functioneert niet, mensen lopen gewoon door,’ zei Zijlstra. Het mag niet zo zijn dat vreemdelingen door drukte in het opvangcentrum niet kunnen worden gecontroleerd, om vervolgens vrij door Nederland te reizen. En iemand die voor de jihad afreist, komt niet meer terug, benadrukte de VVD’er. Gebeurt dat wel, dan moet diegene de nationaliteit worden afgenomen.

Weekend

De premier herhaalde nog eens dat we in oorlog zijn met Islamitische Staat –een term die zijn vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) – ook spreker in het debat – niet wilde overnemen.

Laten we ons niet door angst gijzelen, zei de premier verder, ‘we zijn met meer’. ‘Morgenavond is het weer weekend en daar moeten we gewoon plannen voor maken en die gewoon uitvoeren. De terroristen proberen volgens hem ‘op de meest barbaarse wijze’ onze wijze van leven kapot te maken.

Rutte zei dat er voortdurend naar wordt gekeken hoe de veiligheidsdiensten op de beste manier kunnen worden ingezet. Waar nodig, is het kabinet bereid maatregelen aan te passen. Afgelopen zaterdag is dat volgens hem al gebeurd.