Rutte: ‘We zijn in oorlog met IS, en niet met de islam’

14 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft in een toespraak de aanslagen in Parijs nog eens sterk veroordeeld. Hij riep het Nederlandse volk op om weerbaar te zijn.

‘We moeten deze griezels hun zin niet geven,’ zei de premier. ‘We zijn in oorlog met een kleine barbaarse groep, maar wij zijn met meer.’

In oorlog

Desgevraagd zei Rutte dat we op dit moment in oorlog zijn met IS. ‘We zijn in oorlog met IS, niet met de islam, niet met een geloof.’ ‘Onze waarden en onze rechtsstaat zijn sterker dan het fanatisme van een kleine groep.’ Geweld en extremisme zullen volgens hem nooit winnen.

De bewaking aan de grenzen en op de luchthavens is opgeschaald. Alle betrokken diensten zijn in verhoogde staat van paraatheid. Maar, zei Rutte, grote evenementen, zoals de Sinterklaas-intocht, gaan gewoon door. ‘We laten ons niet intimideren,’ zegt hij, ‘we moeten de kalmte en de eensgezindheid bewaren.’

Deze extremisten hebben maar één doel: onze westerse samenleving destabiliseren door haat te zaaien. ‘We mogen ons niet uit elkaar laten spelen,’ aldus de premier. Laat je manier van leven niet beïnvloeden door deze terreur, is zijn boodschap.

Extra oplettend

Maar de politie zal bij diverse gelegenheden extra oplettend zijn. Er zullen de komende tijd ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ worden genomen.

Eerder vandaag voerde Rutte topoverleg over de situatie op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Aan tafel zaten onder anderen Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA).