Zijlstra: asielstroom is ‘acute bedreiging’ voor welvaart

10 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De VVD-fractieleider in de Tweede Kamer wil daarom het mes in de opvang: het moet allemaal een stuk soberder. Mensen die naar Nederland willen afreizen, moeten worden afgeschrikt.

De toestroom van vluchtelingen vormt een acute bedreiging voor de Nederlandse welvaartsstaat en sociale voorzieningen, waarschuwt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in een interview met het AD zaterdag.

Advertenties

Het mes moet in de opvang, vindt de politicus. Als het allemaal een stuk soberder wordt, voorkom je volgens hem dat meer mensen, vaak uit veilige landen als Turkije en Jordanië, doorreizen naar Nederland.

Deze ‘run op Nederland’ moeten we zien te stoppen, zegt Zijlstra: ‘Want de zorgkosten lopen op, de huizenmarkt loopt vast. Dat kunnen we niet accepteren. We moeten naar een minimumniveau voor deze vluchtelingen. Het is mijn dure plicht als politicus om ons eigen welvaartsniveau, waar hard voor gewerkt is, te beschermen.’

Wat kan er worden gedaan om migranten af te schrikken? Zijlstra wijst naar Denemarken. Daar slaagt een vergelijkbare aanpak ook, zegt hij. ‘Je ziet zelfs dat de overheid daar in Libanon advertenties laat plaatsen met de boodschap dat afreizen geen zin heeft. En het werkt.’ Mensen die van plan waren om hier naartoe te komen, raken erdoor ontmoedigd.

Leefgeld

De asielzoekers kunnen wat hem betreft best toe met leefgeld van een paar tientjes in containerachtige huizen. ‘Niet langer met uitgebreide huishoudelijke hulp en meerdere toelages. Nu loopt het per gezin soms op tot 2.000 euro.

Het is onhoudbaar voor ons land om dat te bieden.’ Ook de medische zorg moet bescheidener. ‘Als mensen aandoeningen hebben of er is spoedeisende hulp nodig, dan helpen we hen gewoon. Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie. Dat soort zaken: echt niet.’ Het gebeurt niet heel veel, zegt de VVD’er, maar het gebeurt, en daar moet dus een einde aan komen.