Zo wil de Deense regering migranten afschrikken

08 september 2015Leestijd: 2 minuten

De Deense regering probeert met grote advertenties in Libanese kranten een boodschap af te geven aan migranten: kom niet naar Denemarken!

De advertentie, die maandag in diverse Libanese kranten werd afgedrukt, wijst op veranderingen in de Deense wet- en regelgeving die een oversteek minder aantrekkelijk maken. Zo zijn de uitkeringen voor onlangs aangekomen migranten met 50 procent verlaagd.

Campagne

Ook moeten migranten minimaal een jaar wachten tot familieleden mogen worden overgebracht en zijn er strenge taaleisen: migranten moeten Deens kunnen spreken om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsvergunning.

Het Deense ministerie van integratie koos niet zomaar voor kranten in Libanon. Volgens cijfers van UNHCR verblijven daar momenteel 1,1 miljoen Syriërs. De advertentie is vertaald in tien talen en wordt ook verspreid door middel van een campagne op sociale media.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nieuwe regering

De advertenties zijn een poging van de nieuwe liberale regering in Denemarken om de instroom van migranten te beperken. ‘We weten dat Denemarken hoog op de lijsten staat van mensensmokkelaars,’ schrijft Inger Støjberg, de minister van integratie, op haar Facebook-pagina. ‘Ik wil daar iets aan doen, want we kunnen de huidige instroom niet aan.’

In 2014 kwamen 14.815 asielzoekers aan in Denemarken. Naar verwachting ligt dit aantal dit jaar nog hoger. Denemarken heeft bij de onderhandelingen rond het Verdrag van Lissabon vrijstelling gekregen van Europese immigratiezaken en hoeft daarom niet mee te doen met het nieuwe plan om migranten over de lidstaten te verdelen.