Wilders: coalitie vormen is voor PVV geen probleem

31 oktober 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

PVV-leider Geert Wilders denkt na de komende verkiezingen geen problemen te hebben met het formeren van kabinet Wilders 1. Andere partijen die nu kritisch tegenover hem staan zullen wel inbinden, denkt hij.

‘Partijen als het CDA verkopen hun moeder nog voor de macht,’ zegt Wilders zaterdag in het AD.

Leger

De opstelling van VVD-leider Halbe Zijlstra, die niet wil nadenken over samenwerking met de PVV zolang Wilders zijn ‘minder minder’-uitspraak over Marokkanen niet intrekt, doet Wilders ook niets. Hij trekt de woorden naar eigen zeggen niet in.

Hij geeft de schuld van de onrust in het asieldebat aan de regering en het parlement. ‘Ze staan mijlenver van de burger af.’ Hij pleit ervoor de grenzen te sluiten en die te bewaken met leger en marechaussee. Met dit standpunt zou hij verder omhoog schieten in de peilingen.

Juridisch zouden er volgens de PVV’er geen obstakels zijn. ‘Gewoon doen, gewoon grenzen dicht. Je hoeft hen volgens de verdragen helemaal niet als vluchteling te behandelen, het zijn migranten.’ Hij vindt dat migranten in veilige landen waar ze eerder aankomen, zoals Duitsland of België, hun verzoek moeten indienen.