Wilders: ze willen me koste wat kost veroordelen

29 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

PVV-leider Geert Wilders heeft niet het idee dat hij een eerlijke kans krijgt in een nieuw proces. ‘Ik merk dat justitie vervelender wordt naarmate we stijgen in de peilingen.’

In een interview met De Telegraaf blikt Wilders vooruit op het proces, waarin hij wordt vervolgd voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak in maart vorig jaar.

Veroordelen

Tijdens de eerste regie-zitting zei de rechter-commissaris nog dat de wet ruim zal worden geïnterpreteerd en dat de PVV-leider een ‘eerlijke kans’ verdient, maar Wilders merkt daar naar eigen zeggen niets van.

‘Ze loopt kritiekloos het Openbaar Ministerie achterna. Als alle redelijke verzoeken worden afgewezen, dan willen ze me blijkbaar koste wat kost veroordelen.’

De verdediging en het Openbaar Ministerie (OM) hebben om aanvullend onderzoek gevraagd. Hierdoor zal het proces pas volgend jaar beginnen. Wilders zegt 39 verzoeken te hebben ingediend voor onderzoek.

‘Het frustrerende is nu dat we 39 verzoeken hebben gedaan en er nul hebben gekregen. Eentje is aangehouden.’ Zijn advocaat Geert-Jan Knoops maakt zich ‘ernstig zorgen’ over de vraag of Wilders zich wel goed kan verdedigen.

Handtekeningen

Volgens Wilders zijn er toen er massaal aangifte tegen hem werd gedaan, bewust dingen niet goed gegaan. Zo zouden de voorgedrukte aangifteformulieren die de politie had gemaakt, zijn verspreid in moskeeën en staan op verschillende formulieren dezelfde handtekeningen.

Wat Wilders van plan is als hij daadwerkelijk wordt veroordeeld? ‘Ik zal blijven zeggen wat ik te zeggen heb. Wel met het verschil dat ik dan bepaalde boodschappen alleen maar zal doen in de microfoon van de Tweede Kamer. Daar ben ik namelijk onschendbaar.’

Intussen groeit de PVV naar recordhoogte in de peilingen. In de peiling van Maurice de Hond van 18 oktober stond zijn partij virtueel op 37 zetels, 22 meer dan momenteel in de Tweede Kamer.